Över en fika kan allting hända

En viktig fika med Nour Al-houda Kanjo

Berätta kort om dig själv
Jag föddes 1997 i Homs i Syrien och kom till Sverige i början av 2016. Nu läser jag till farmaceut på Uppsala universitet. Jag har alltid tyckt mycket om att skriva. Redan som nioåring älskade jag att skriva dagböcker och berättelser. Mina föräldrar har alltid köpt dagböcker åt mig och uppmuntrat mig att skriva. När kriget i Syrien bröt ut tvingades vi fly. Jag har flyttat mycket, träffat många människor, sett och hört många berättelser de senaste åren.

Innehållet i dagböckerna har blivit allvarligare med tiden och de erfarenheter jag fått. När jag började skolan i Sverige fortsatte jag att skriva, fast på svenska. Vårterminen 2017 fick vi i uppgift att skriva en mikronovell. Mina lärare ansåg att jag var duktig på att skriva och uppmuntrade mig att fortsätta, och jag tyckte det var roligt och en bra träning i det svenska språket. Läraren sa också att berättelserna inte borde stanna som ett dokument i datorn utan att alla måste få chansen att läsa dem. När sommarlovet precis börjat fick jag lista med novelltävlingar av en lärare. Jag har läst och skrivit hela sommaren.

Tack vare min fantastiska familj och mina svenska vänners stöd började min dröm närma sig: Ariton Förlag efterlyste bidrag till novellantologin Över en fika i Svea Rike. Efter ett och halvt år i Sverige började jag skriva min debutnovell “En stängd himmel”. Sen följde novellen “Med kalla vågor till dig” i novellsamlingen Jul igen av Nohiding förlag. Min tredje novell “Ett skyddsrum i Sverige” vann första pris i Novellprisfest 2017 för unga, utlyst av Solna och Sundbybergs stadsbibliotek. Min fjärde novell “Jordens hjärta bankar” är utgiven i novellsamlingen #Älskanoveller _ Nyanser av passion. Femte novellen är “Vägar som inte finns” som publicerades i novellantologin Över en fika kan allting hända.

Hur fick du idén till din novell?
“Vägar som inte finns” beskriver det många upplevt innan de tog beslutet att fly till Sverige. Idén fanns redan i mitt huvud. Den är inspirerad av verkliga händelser som människor upplevt och berättat för mig.

Vad betyder skrivande för dig?
Skrivandet är som luft, vatten och mycket mer. Det har varit en röd tråd genom min uppväxt. När jag känner mig glad, ledsen, orolig eller rädd vänder jag mig till min skrivbok och skriver. Skrivande gör att jag kan andas. Jag har skrivit dagbok sedan jag var barn men mina berättelser började jag skriva efter att kriget bröt ut i Syrien. Det blev lättare att hantera allt jag hörde genom att skriva ner berättelserna. Speciellt under flykten fick jag höra många berättelser.

Hur sorterar du din bokhylla?
Jag är inte så bra på att ordna mina böcker, så min bokhylla ser inte så fin ut. Min mamma ber mig alltid att ordna den och mitt skrivbord innan jag ska sova. Hon tycker att mina böcker ligger huller om buller. ”Böckerna är överallt” brukar hon säga. Men det är faktiskt inte så. Jag vet inte vad det är rätta ordet för det är … alltså att det ser ut, så men jag själv vet exakt varför jag lägger dem på det sättet. Stående böckerna läser jag fortfarande. Några öppnade böcker måste jag skriva ned några citat ur. Jag har en sektion för skolböckerna. En för böcker på engelska och en annan för svensk skönlitteratur.

Hur viktigt är fika för dig?
Jag älskar att fika ensam eller med andra. Fika för mig är ett sätt för mig att samla och få ordning på mina tankar. Jag skriver alltid mina noveller med sällskap av en kopp kaffe.

Vad är ditt favoritfika?
Mitt favoritfika skulle vara under solen i vår fina trädgård på Österlen. Framför mig en kopp kaffe, en kardemummabulle och ett tomt dokument som väntar på ord och bokstäver. Det är min glädje.

Blogg: www.nour935.wordpress.com
E-post: nalhouda759@gmail.com

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar, filosoferar och löser världsproblem. I slutet av november ger Ariton Förlag ut ”Över en fika kan allting hända”, en novellantologi där 32 författare delar med sig av berättelser om vardagsbetraktelser. Nour Al-houda Kanjo medverkar med novellen ”Vägar som inte finns”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.