Över en fika kan allting hända

En viktig fika med Anna-Maria Sandström

Berätta kort om dig själv
Jag är civilekonomen som efter tio år på bank blev biståndsarbetare som blev författare… eller någonting sådant! Skämt å sido, mitt skrivande är ett fritidsnöje. Ofta blir det betraktelser över mitt arbete eller saker som jag upplever, saker som berör mig. Skrivande är för mig en stunds ro och närvaro i tanken, en skön vila. Efteråt känns allt lite bättre, skrivande ger nyttig distans till verkligheten tycker jag, särskilt när livet är lite jobbigt.

Hur sorterar du din bokhylla?
Jag älskar böcker och kan inte slänga dem. Istället har jag släpat tunga boklådor mellan mina många bostäder alltsedan ungdomsåren. I bokhyllorna står de i bokstavsordning efter författarens efternamn. Bara en gång, inför en bostadsförsäljning, flyttade jag om alla böcker efter färg. Mäklaren sa att det var inne just då. Det gör jag aldrig om, efter den flytten har jag ännu inte fått i ordning på mina böcker och jag har svårt att hitta de titlar jag letar efter.

Hur viktigt är fika för dig?
Fika är jätteviktigt för mig! Särskilt kaffe. När min mellandotter var i tonåren fick jag en present av henne, en t-shirt med tryck, där texten på magen säger (översatt från engelska): förlåt mig för det jag sade innan jag fått min kopp med kaffe. Det är ett stående skämt i familjen att jag inte är kommunicerbar innan jag fått min morgonkopp. När barnen var små var det självklart för dem att inte ”störa mig” innan jag druckit den första koppen. Jag glömmer aldrig när de förvånat en sommarmorgon frågade sin mormor, ”Kan du prata innan du druckit ur kaffet??” Det kan inte vår mamma!

Vad är ditt favoritfika?
Mitt bästa go-fika är en enkel cappuccino med en nybakad varm kanelbulle – bättre än så blir det inte!

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar, filosoferar och löser världsproblem. I slutet av november ger Ariton Förlag ut ”Över en fika kan allting hända”, en novellantologi där 32 författare delar med sig av berättelser om vardagsbetraktelser. Anna-Maria Sandström medverkar med novellen ”Java Café”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.