Över en fika kan allting hända

En viktig fika med Rikard Slapak

Berätta kort om dig själv
Uppvuxen i Ljung i Västergötland, studerade fysik i Göteborg och hamnade sedan i Kiruna där jag jobbar med rymdfysik. I Kiruna fastnade jag alltså och här bor jag nu tillsammans med min dotter.

Hur fick du idén till din novell?
Har aldrig tyckt om mazariner, så de allra sista raderna i novellen var de som dök upp först och fick verka som utgångspunkt. Som västgöte i norrbotten så får man ibland styng av hemlängtan. Jag tog den känslan, skruvade upp den några varv och plitade ner det som kom ut, hela tiden med utgångspunkten att de allra sista raderna skulle knyta ihop det.

Vad betyder skrivande för dig?
Det betyder mycket. Innan flytten till Kiruna så skrev jag ganska mycket, full av idéer och ett stadigt flöde av skrivna sidor som blev sagor, noveller, barnberättelser och till och med en lång roman (som inte var mycket att hänga i granen). Åren av doktorerande satte dock stopp för det, det fanns ingen kraft kvar på kvällarna och helgerna till att sitta ner framför en dator, fastän ambitionen fanns där. Men så deltog jag i en romantävling, inte för att vinna utan för att tvinga mig själv att skriva varje dag. Och nu är jag där igen, funnit ‘flödet’.

Hur sorterar du din bokhylla?
Jag har ingen bokhylla faktiskt. Senast jag hade en framme så sorterades de efter genre och författare i viss mån tror jag.

Hur viktigt är fika för dig?
Ganska viktig skulle jag säga, speciellt sedan ett par år tillbaka. Både delar av jobbet och mitt skrivande tycker jag om att sitta med där. Det är något med människorna och sorlet som inspirerar.

Vad är ditt favoritfika?
En budapestbakelse sitter ofta fint. Fast jag är nog ganska bra på att variera mig. Ibland räcker det med en kopp kaffe.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar, filosoferar och löser världsproblem. I slutet av november ger Ariton Förlag ut ”Över en fika kan allting hända”, en novellantologi där 32 författare delar med sig av berättelser om vardagsbetraktelser. Rikard Slapak medverkar med novellen ”Enkelbiljett”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.