Över en fika kan allting hända

En viktig fika med Jessica Bylund

Berätta kort om dig själv
Jag är trebarnsmor och jobbar som läkare. Bor i en söderförort till Stockholm, på sjunde våningen med utsikt över Mälaren.

Hur fick du idén till din novell?
Målsättningen med mitt skrivande är att fånga och förmedla känslor, gärna besvärliga sådana, och jag hittar inspiration till mina berättelser lite här och där. Det kan vara saker jag upplevt själv, eller sånt jag hört någon annan uppleva eller rena fantasier. Just den här novellen är baserad på en verklig händelse.

Vad betyder skrivande för dig?
Skrivandet är en dröm jag haft hela livet. Att få fantisera fritt och förhoppningsvis skriva en berättelse som ger en annan människa något. En ny tanke, en rolig stund, lite tröst eller bara fungera som ett sömnpiller…

Hur sorterar du din bokhylla?
Jag sorterar min bokhylla efter färg. Älskar att ha en stor regnbåge av böcker över hela väggen.

Hur viktigt är fika för dig?
Jag tycker fika är det optimala sättet att umgås på. Sitta bekvämt, äta och dricka något gott. Som gjort för förtroliga samtal. Mitt favoritfika är det där som inte riktigt vill ta slut, där vi bara kokar mer kaffe eller plockar fram reservchokladen när vi ätit upp kakorna. Det där fikat där samtalet och sällskapet är viktigast. Och så fikastunderna med barnen. De där när vi stolt fikar nåt vi bakat själva. Och så fikapausen på jobbet, när vi kan gapskratta en stund mitt i stressen. Och förstås de där allra första dejten-fikorna. De när det är jättepirrigt och alla möjligheter finns. Och … nä, jag gillar att fika helt enkelt.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar, filosoferar och löser världsproblem. I slutet av november ger Ariton Förlag ut ”Över en fika kan allting hända”, en novellantologi där 32 författare delar med sig av berättelser om vardagsbetraktelser. Jessica Bylund medverkar med novellen ”I varsitt soffhörn”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.