Författare berättar

Över en sommarfika med Dennis Ariton

Berätta kort om dig själv
Att läsa och skriva har alltid gått i perioder. Ibland kan en inköpslista kännas betungande att skriva och ibland flyger fingrarna fram över tangentbordet. Att sätta sig ner vid datorn med intentionen att skriva fungerar bara när huvudet är fullt av idéer. Att kalla mig författare är däremot något jag aktar mig väldigt noga för. Jag är mer av en textmakare eller ordlekare.

Hur fick du idén till din novell?
Jag satt och filosoferade lite över hur mycket humorn betyder för mig och hur förlösande ett passande eller opassande skämt kan vara i svåra situationer och rätt vad det var så var fingrarna igång och en massa ord dök upp på skärmen. Jag vet inte riktigt hur jag ska förklara det.

Är det viktigt att läsa böcker?
Oavsett vilken inställning man har till läsande så är det fortfarande det dominerande inlärningssättet. Vare sig det gäller kunskap, filosofi eller underhållning så är det skrivna ordet enligt min mening helt oöverträffat för att skapa nya dimensioner för läsaren att utforska. Författaren kan beskriva hur grundligt som helst men läsaren tolkar utifrån sina egna mönster, idéer och fantasier.

Pocket, inbunden, e-bok eller ljudbok?
Min personliga favoritbok är en relativt nytryckt bok med bilder i. Den måste vara tryckt i arktryck för då ger den ifrån sig en alldeles underbar doft av tryckfärg. En doft som min hjärna genast tolkar som möjlighet till ny kunskap. Men jag ska erkänna att mitt förflutna som tryckare gör mig lite partisk.

Berätta om ditt bästa fikaminne
En av mina bästa fikor involverade vare sig kaffe eller kakor, utan bestod av varsina alkoholfria cocosdrinkar till mig och min fru i hamnen på Antigua. Sol, värme och ledighet i kombination med en uppfriskande fika på Karibiskt vis.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar, filosoferar och löser världsproblem. I mitten av juni ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Över en sommarfika” där 27 författare delar med sig av berättelser om livets mening. Dennis Ariton medverkar med novellen ”Hur kul är 42?”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.