Författare berättarÖver en fika kan allting hända

En viktig fika med Jörgen Leidebrant

Berätta kort om dig själv
Trebarnsfar och skolbibliotekarie boende i Nyköping. Skrivandet har funnits med på allvar sedan tonåren men har legat i träda några år. Först i somras fick den fart igen. Maratonlöpare och musiknörd (som lätt snöar in på egna Spotify-listor).

Hur fick du idén till din novell?
Jag funderade över det här med att gränsen mellan liv och död kanske inte är så definitiv som vi tror. Kanske skulle en mycket stark rutin och ett något omtöcknat (och mottagligt sinne) kunna upphäva den. Åtminstone för en kort tid. Sedan låg fikastunden nära till hands eftersom jag fått nys om den här antologin.

Vad betyder skrivande för dig?
Något som har funnits där hela mitt vuxna liv och tillför en livsviktig dimension till tillvaron. Något som står utanför “ekorrhjulet”.

Hur sorterar du din bokhylla? 
Med stor skam (eftersom jag är bibliotekarie) måste jag svara att jag försöker få böckerna att stå ämnesvis och efter författarens efternamn men att det efter en tid mer liknar “huller om buller”.

Hur viktigt är fika för dig?
Det är viktigt. En stund att stanna upp på dagen och försöka hitta tillbaka till varandra i vardagsstressen. Men på jobbet är jag usel på att ta mig tid till att fika med kollegerna…

Vad är ditt favoritfika?
Eftersom jag har barn stressas jag ofta över deras sockerintag. Så mitt svar är nyttigt fika (även om det mest är en utopi). Färskpressad juice och en ostmacka med tomatskivor.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar, filosoferar och löser världsproblem. I slutet av november ger Ariton Förlag ut ”Över en fika kan allting hända“, en novellantologi där 32 författare delar med sig av berättelser om vardagsbetraktelser. Jörgen Leidebrant medverkar med novellen ”XXX”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.