Över en fika kan allting hända

En viktig fika med Elisabeth Magnusson Rune

Berätta kort om dig själv
Jag är en utbränd ekonom som hoppat av ekorrhjulet och nu satsar på en gammal dröm, nämligen den att förverkliga mina författarambitioner. Efter att ha arbetat i många år med olika typer av texter och texthantering, kändes det naturligt att kombinera mitt skrivande med att arbeta med det skrivna ordet. Med en bok och fem noveller publicerade, känner jag att jag är på rätt spår. Jag arbetar idag som lektör, korrekturläsare, språkgranskare och manusutvecklare – när jag då inte skriver på mina egna manus så klart.

Hur fick du idén till din novell?
Att fika anses som något positivt. Vilket jag håller med om att det är. Vi svenskar fikar i tid och otid. Ensamma eller tillsammans. Men det slog mig att det faktiskt inte alls alltid behöver vara förknippat med något trevligt. Det kan faktiskt ramas in av allvarligare eller tråkigare omständigheter. Vi fikar ju till exempel på allt från bröllop till begravning. Och vi kan också serveras fika med besk eftersmak… vilket jag ville lyfta fram genom min berättelse, som faktiskt bygger på en sann händelse.

Vad betyder skrivande för dig?
Att skriva har alltid varit viktigt för mig. Att få uttrycka mig. Att få ha åsikter och synpunkter. Att få berätta. Jag har alltid haft lättare att uttrycka mig skriftligt än muntligt. Inte för att jag är blyg eller har svårt att prata inför folk. Men jag har lättare att hitta orden, uttrycken, det jag vill säga, om jag får skriva ner det i stället för att prata det. Jag skickar hellre ett mail än ringer, just för att jag då bättre får fram vad jag vill.

Hur sorterar du din bokhylla?
Genom åren har jag bott på olika ställen som bland annat inneburit olika storlek på boendet. I och med det har jag fått välja olika lösningar på min boksamling. Jag har sorterat på författarens efternamn när jag haft gott om bokhyllor och jag har sorterat efter böckernas höjd när jag haft färre bokhyllor. Jag har haft böcker i dubbla rader i djupa bokhyllor och jag har haft böcker i travar på golvet. I dagsläget försöker jag ha böcker sorterade efter en kombination av ämne och genre. Det enda jag aldrig har sorterat efter är bokryggarnas färg, men det kanske kommer en dag.

Hur viktigt är fika för dig?
Att fika ingår i mitt liv, både till vardags och till fest. Det är en viktig ingrediens i allt, från att umgås med väninnor till att gå på ett släktkalas. Jag kan inte tänka mig hur mitt liv skulle se ut om allt kaffe en dag tog slut! Vad skulle vi dricka då? Hur skulle vi umgås? Jag ryser vid tanken…

Vad är ditt favoritfika?
Jag är egentligen en väldigt flexibel person vad gäller fikat. Jag kan dricka starkt kaffe och jag kan dricka svagt kaffe. Med eller utan socker. Med eller utan mjölk. Lite beroende på omständigheterna. Men favoriten är en vanilla latte från stamkaffet Starbucks.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar, filosoferar och löser världsproblem. I slutet av november ger Ariton Förlag ut ”Över en fika kan allting hända”, en novellantologi där 32 författare delar med sig av berättelser om vardagsbetraktelser. Elisabeth Magnusson Rune medverkar med novellen ”Fika med bismak”. 

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.