Författare berättar

Över en sommarfika med Marielle Jansson

Berätta kort om dig själv
Jag är en heltidsarbetande ensamstående småbarnsmamma i mina bästa år. Rätt så tillfreds med där jag är och det jag har men fortsätter arbeta för att ta mig framåt i livet. Känner att jag står och stampar på samma ställe just nu och ser det som en riktig belöning att få den här möjligheten att bli publicerad. En sporre som kanske får mig att skriva ner det jag har i huvudet och nå en dröm som romanförfattare.

 

Hur fick du idén till din novell?
“Meningen med livet” är ett väldigt brett och djupt ämne som inte har något svar. Hur mycket vi än söker kommer vi aldrig få ett svar på det. När jag först tog mig an den här utmaningen och började fundera på min tolkning dök det bara upp död och tragedier, livets slut. Men vad är meningen med livet om vi inte uppskattar det medans vi är i det? Så byggdes tanken om min novell upp, det är en scen ur en vardag där jag vill förmedla idén om att öppna ögonen för att se vad vi har här och nu. Livet är NU och det är här för att levas, på sitt egna unika sätt.

Vad betyder skrivande för dig?
Skrivandet för mig har alltid varit ett sätt att ventilera mig, bearbeta händelser i tillvaron samt undkomma alla måsten i vardagen. Att skriva är fantastiskt och man lär sig så mycket mer än man tror. Om sin omgivning, åsikter; inte minst om sig själv.

Är det viktigt att läsa böcker?
För mig är det viktigt för att jag finner ett nöje i det. För mig är det ett sätt att resa, se nya platser och uppleva nya saker till ett mycket förmånligt pris. Och det bästa med böcker är att man skapar allt själv i sitt huvud till skillnad från t.ex. en film där man får allt presenterat för sig och därmed lämnar lite utrymme för fantasin. Jag ser böcker som en självklarhet i min vardag, men har all förståelse för de som inte har den ron eller orken.

Vad är ditt favoritfika?
Fika för mig är inte vad jag stoppar i mig utan vem jag gör det med. Min favoritfika är på ett mysigt ställe där man kan sitta timme in och timme ut med en underbar vän eller någon från familjen och bara njuta. Släppa all tid och bara känna sig nöjd med nuet.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar, filosoferar och löser världsproblem. I mitten av juni ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Över en sommarfika” där 28 författare delar med sig av berättelser om livets mening. Marielle Jansson medverkar med novellen ”Det fyrkantiga livet”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.