Författare berättarMer än bara ord

Att lyckas med sin kommunikation

Av Helena Grundström

Att medverka i en bok om kommunikation kändes nära till hands, då jag både jobbar och är utbildad inom området. Jag har även pluggat språkvetenskap, något jag tyckte var enormt intressant, och min text i boken är skriven på ett tema inom området sociolingvistik. När det gäller kommunikation är det nog det skrivna ordet samt grafisk formgivning som jag tycker är allra roligast. Ett helt annat område, som också inryms under kommunikation, som jag tycker är enormt spännande är kommunikation mellan olika arter – det vill säga mellan människa och djur samt mellan olika djurarter. Det är ju uppenbart att vitt skilda djurarter i viss mån kan kommunicera med varandra, men hur fungerar det? Är det som att prata olika språk eller dialekter? Blir det ofta missförstånd? Jag skulle gärna lära mig mer om detta!

För att lyckas med sin kommunikation och undvika missförstånd är det först och främst viktigt att ha klart för sig vad man vill säga, och varför. Sedan handlar det om sådant som att veta till vem man vill vända sig, på vilket sätt budskapet ska föras fram och att välja rätt tidpunkt. Något som jag tänker mig att vi ofta är för dåliga på, inte minst när det gäller muntlig kommunikation, är att lyssna. Det är ju något som är helt avgörande för att undvika missförstånd. Jag tror att vi ofta är för ivriga att få föra fram det just vi vill säga, för att lyssna ordentligt. Ofta tänker vi nog att vi är bra på att lyssna, men det handlar inte om att bara artigt pausa medan någon annan pratar, utan om att verkligen lyssna, att på riktigt ta in det andra har att säga.

Skrivandet betyder mycket för mig. Det är främst noveller jag skrivit så här långt, något jag gör vid sidan av jobbet, på hobbynivå. Samtidigt skulle jag vilja säga att det är mer än en hobby. Det ger en så mycket, just det här att man får tillgång till en extra dimension av verkligheten, på samma sätt som när man läser, fast man själv är den som skapar. I alla fall till viss del… Jag upplever ofta när jag skriver att jag inte helt och hållet är den som styr pennan/knapparna på tangentbordet. Till en viss del vet jag vad som ska hända och vad jag vill skriva, men sedan är det som om någon/något annat tar över och jag kan bara hänga med och förundras och förvånas över det som kommer. Detta är en stor del av skrivandets härliga magi!

 

Hur får du andra att förstå dig? Hur nyfiken är du på att förstå andra människor? I september lanserar Ariton Förlag boken ”Mer än bara ord: på tal om framgångsrik kommunikation”, en antologi där 28 kvinnor delar med sig av sina bästa kommunikationstips. Helena Grundström medverkar med kapitlet ”Dialekt, identitet och språköra”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.