Författare berättar

Jessica Hardiman vände på alla stenar innan hon fick sitt bokkontrakt

Av Sara Lundgren

Jessica Hardiman är barnboksförfattare och gav 2012 ut sin första bok Valentin den magiska drycken. Vägen till bokkontraktet var däremot svår och Jessica fick kämpa envist för att förlagen skulle se potentialen i hennes berättelse. Efter ett flertal nej från bokförlag ställde hon upp på bokmässan i Göteborg alldeles själv. Succén var ett faktum och nu kryllade förlagen kring henne.

Jessica HardimanJessica kommer ifrån Kullavik utanför Göteborg. Hon gick ett humanistiskt gymnasium och har rest mycket både under och efter skoltiden. En av resorna gick till Irland, ett land vars landskap, folk och kultur hon blev störtkär i. Jessica berättar att hon alltid tyckt om att skriva. Hennes favoritämnen i skolan var svenska och bild men det fanns även ett stort intresse för film. På Irland träffade hon en tjej som berättade om en filmskola. Jessica sökte och kom in. Av studierna på Irland blev Jessica utbildad manusförfattare och producent.

Berättelsen om Valentin och hur den kom till
Valentin den magiska drycken är en barnbok som handlar om kärlek och vänskap. I sagan finns en himmel med änglar, gudar, helgon och andra magiska varelser. Valentin är en liten ängel som uppfinner en kärleksdryck för att folk ska sluta bråka med varandra. En sen natt får Valentin syn på flickan Emily. Hon tittar upp mot skyn och önskar att en ängel ska hjälpa henne eftersom hennes föräldrar bråkar. Valentin tappar sina vingar och faller ner på jorden och de två barnen möts upp. Den magiska drycken fungerar däremot inte, någon har förgiftat den…

När Jessica var fjorton år skrev hon för första gången berättelsen om Valentin i en skoluppsats. Senare blev historien filmmanus på Irland och 2009 påbörjades boken på allvar.
– Min son frågade mig vad som händer efter döden. I boken lever det magiska varelser i en varm och härlig himmel där det finns en swimmingpool som de kan dyka i, och glass med magiskt strössel. Jag ville skapa en värld för min son så att han inte skulle vara rädd för döden, säger Jessica.

Förutom en vacker himmelsvärld till sin son förklarar hon att barn får se så mycket hemskt som händer i världen via nyhetsprogram nuförtiden. Boken om Valentin kan ge barnen en historia med lyckligt slut.
– Valentin är snäll, rolig och busig och det jag vill ge barnen är en bok som ger dem glädje och en känsla av att allt är möjligt, och att det kan vara fred på jorden. Den kan lära barnen att vara snälla mot varandra, säger Jessica.

Jakten på förlag
Jessica skickade in boken till förlag flera gånger men fick nej. Eftersom hon jobbat med bilder förstod hon att de inte kunde se potentialen i berättelsen utan bilder som illustrerade den. Jessica såg framför sig hur boken och alla dess bilder skulle se ut men behövde en illustratör. Boken skulle ha vacker utsida och se ut som en sagobok som man blåser bort dammet ifrån innan man öppnar den. Inte modern utan gammaldags. Genom sin dotters konstlärarinna hittade hon Ida Antonsson som älskade att teckna både Disney och manga. Bilderna till boken blev en härlig blandning av dessa stilar. När bilderna var klara skickade Jessica återigen in boken, men fick på nytt nej.
– Fasiken tänkte jag! Jag tänker inte ge upp. Kan inte bokförlagen se potentialen i min bok ställer jag ut den på bokmässan själv och så får bokförlagen komma till mig!

Sagt och gjort. Jessica fick hjälp från vänner och familj och byggde upp Valentins sagovärld i en himmelsblå monter. Alla sagofigurer fanns där, till och med den magiska drycken i en kittel. Hon tryckte upp två exemplar av boken och skapade även en hemsida. Som pricken över i:t spelade hon in en låt som flickan Emily sjunger i berättelsen, och sången ljöd i montern hela dagen. Med detta kom också framgången.
– Under bokmässan fick jag massvis med förfrågningar från olika förlag och till slut blev det jag som fick välja mellan dom. På alla hjärtans dag 2012 gav jag ut boken, berättar Jessica.

Både julkalender, tecknad film och tv-serie har varit förslag om hur berättelsen om Valentin ska framställas i framtiden. Just nu skriver Jessica ett tv-manus samtidigt som hon skriver den andra boken i det som ska sluta i en trilogi.

Startade eget företag
Jessica startade även en firma kring sin bok som heter Valentin kärlekens ängel. Företaget säljer tavlor och vykort med bilder från berättelsen och även kläder och leksaker ska utvecklas.
– Jag ville göra så många saker med min bok och genom att starta eget företag kunde jag nå ut till så många som möjligt. Det har varit lättare att kontakta folk genom min egen firma och även göra reklam för den, avslutar Jessica.

Jessicas Hardimans tips till andra som också vill nå sin dröm

  • Det gäller att vara påhittig, kreativ, fantasifull och definitivt envis. Ge inte upp, vänd på alla stenar.
  • Du kan också göra det du drömmer om. Du måste våga. Just do it!
  • Jämför dig inte med andra utan fokusera på det du vill ha och lita på känslan i ditt hjärta.

 

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.