Författare berättar

Över en sommarfika med Elsa Tormena

Berätta kort om dig själv
Mitt namn är Elsa Tormena. Jag är en före detta östgöte som numera bor i Mölndal tillsammans med min man och våra tre barn. Jag har alltid läst mycket och numera skriver jag också så mycket som jag hinner med. När jag inte skriver arbetar jag som tandtekniker.

Det är viktigt för mig att vara ute och röra på mig. Jag cyklar till jobbet och springer flera gånger i veckan. Dels för att man lätt blir stel och får ont ryggen då man sitter still och tillverkar tandkonstruktioner eller skriver, dels för att jag får de bästa idéerna till mina skrivprojekt när jag är ute och springer eller rullar fram på min cykel.

Hur fick du idén till din novell?
Temat för novellen skulle vara livets mening. Jag tyckte ämnet var svårt och det gav mig mycket huvudbry. Jag tänkte på alla ”måsten” som egentligen inte är viktiga. ”Måsten” som bara suger energi så att man inte har tid och ork att ägna sig åt det som istället ger energi.

Är det viktigt att läsa böcker? 
Genom att läsa lär man sig så mycket. Man kan få veta om livet i andra kulturer, man kan lära sig nya sätt att tänka, få upp ögonen för andra människors perspektiv. Listan över saker att lära sig genom att läsa kan göras oändlig. När man läser kan man skapa sig egna bilder. Mitt sätt att tolka en text behöver inte vara samma som någon annans. Det är intressant att en text kan upplevas så olika. Att läsa är att vidga sina vyer!

Pocket, inbunden, e-bok eller eller ljudbok? 
All typer av böcker har sina fördelar. Jag gillar att läsa böcker i pappersformat och då spelar det ingen större roll om det är pocket eller inbunden. Klart att en pocket är smidigare att ta med sig. Men en inbunden bok blir inte sliten lika fort om den ska läsas fler gånger. Den är dessutom snyggare i bokhyllan.

E- böcker är väldigt bra då man med några enkla klicka kan ladda ner en bok till sin surfplatta, dator eller telefon. E-böcker innebär också att författare på egen hand kan ge ut sin bok. Det skrivs väldigt mycket bra litteratur men det är bara en liten del som blir antaget av förlag.

Det händer att jag lyssnar på ljudböcker.Det är egentligen fantastiskt bekvämt att ha en bok i sin telefon och sätta i lurarna när man är påväg någonstans eller när man är hemma och städar eller stryker. Men jag är så förtjust i att läsa och det går man miste om med en ljudbok. Tror att jag har lättare för att leva mig in i texten om jag läser den själv. Dessutom är det där med att lyssna på ljudbok samtidigt som jag gör något annat inte riktigt min grej, trots att jag är kvinna och kan göra mer än en sak samtidigt.

Berätta om ditt bästa fikaminne
För inte så länge sedan var jag på café med mina tre barn som är nio, sex och fem år gamla. Vi hade en väldigt trevlig stund och jag tänkte på vad skönt det är att de nu är större. Fick lite ”plötsligt händer det känsla” i kroppen. Ett sämre fikaminne dök upp i bakhuvudet. Jag var i sällskap med dem på samma café tre år tidigare. Då hann jag tänka tanken: Vad härligt det är att vara mammaledig och kunna gå på café med mina barn. Sekunden senare tappade det äldsta barnet sin glass, mellersta barnet kissade på sig och det tredje barnet skrek i högan sky då jag slutade att mata honom då jag blev smått upptagen av de hjälpa de två stora. Allt skedde inom loppet av ett par minuter.

Men ”plötsligt händer det”: Man kan gå på café med tre barn utan att någon surt ångrar sitt val av kaka eller välter ut sin festis i knät på ett syskon. Ibland är det bra att också reflektera över vad bra man har det när allt bara flyter på. Det är inget som man kan ta för givet vare sig det gäller fika eller något annat.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar, filosoferar och löser världsproblem. I mitten av juni ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Över en sommarfika” där 27 författare delar med sig av berättelser om livets mening. Elsa Tormena medverkar med novellen ”Nästa gång”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.