Författare berättarÖver en fika i Svea RikeSenaste

Över en fika med Anne-Marie Davis

Berätta kort om dig själv
Jag är uppvuxen i Blekinge, men bor i Stockholm sedan 2006. I mitt arbete som jurist producerar jag dagligen stora mängder text, men det var först genom en författarkurs i Jorun Modéns regi som jag hittade tillbaka till glädjen i det skönlitterära skrivandet som jag upplevde när jag som barn skrev sagor på vinden.

“Den ljusnande framtid” är min första novell. Min första roman, som snart är klar, blir en spännande relationsthriller där hemorten Svängsta står i fokus.

Jag är storkonsument av kultur och går ofta på teater, konserter, bio och dansföreställningar. När jag inte skriver själv kryper jag gärna upp i soffan med en god bok.

Naturen är livsviktig för mig och jag hämtar både kraft och inspiration genom att vistas i skog och mark eller vid havet.

Hur fick du idén till din novell?
I Stockholm har det blivit tradition för studenter att åka genom stan på lastbilsflak efter utsparken. Varje år när jag ser alla dessa unga människor med sina vita mössor minns jag precis det lyckorus jag själv kände på min egen studentdag. Det var en riktig milstolpe och jag kan fortfarande känna pirret av förväntan på livet som jag hade i magen den dagen.

Hur sorterar du din bokhylla?
Lästa böcker står indelade i huvudkategorier och inom varje kategori står de i bokstavsordning sorterade på författarens efternamn. När min amerikanske make och jag flyttade ihop för många år sedan visade det sig att vi tillsammans hade vissa titlar på flera olika språk. Till exempel finns Gabriel Márquez ”Hundra år av ensamhet” både på spanska, engelska och svenska i bokhyllan hos oss.

Böcker som ännu inte är lästa ligger ovanpå bokhyllan med titeln utåt, så att man lätt kan välja vad man är sugen på att läsa härnäst.

Vilken är din mest heliga plats?
Min mest heliga plats är den plats där min familj befinner sig. Nu när barnen har blivit vuxna och flyttat hemifrån är jag oerhört mån om de stunder då hela familjen är samlad på en och samma plats. Där och då blir den platsen helig för mig.

Vad är du mest rädd för?
Jag är mest rädd för själva rädslorna som påverkar människors beteenden och ageranden på ett negativt sätt.

Vem fikar du helst med?
Jag fikar helst med min mamma på hennes altan.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar, filosoferar och löser världsproblem. I början av december ger Ariton Förlag ut ”Över en fika i Svea Rike”, en novellantologi där 35 författare delar med sig av berättelser om sådant som skrämmer oss. Anne-Marie Davis medverkar med novellen ”Den ljusnande framtid”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.