Författare berättar

Hitta anledningen till ditt skrivande så skriver boken sig själv

Av Nina Jansdotter

Efter att Niklas Alm har ägnat snart 20 år åt att studera olika framgångsrecept så har det fallit sig naturligt att han börjat undervisa och ge andra råd baserat på den kunskap som han erhållit. Då han läst en bra bit över 200 böcker rörande framgång, så ville han skapa ett material till sina klienter som dessa kunde ta med sig hem och studera själva för att skapa en större förståelse för vad han ville förmedla och varför.

I och med detta så föddes grunden till boken ”Den stora teorin”. I samma ögonblick Niklas började skriva så föddes också idén om att se boken som en form av testamente att efterlämna till sin dotter.
– Min bok är ett sätt för mig att visa henne världen ur mitt perspektiv. Den är del av min sanning och jag hoppas och tror att den kan hjälpa både min dotter och andra, säger Niklas.

Vad handlar din bok om?
– Boken är ett mycket kompakt koncentrat av många generationers tänkare. En snabbguide till kunskap som enligt mig alla borde ha.

Den främsta anledningen till att det blev om just framgång är att detta är en av hans passioner. Att försöka att hitta vägar där andra har svårt att navigera. Att när någons mod börjar tryta, vara den som tänder en fackla av hopp och möjligheter. Dessa i det närmast magiska ögonblick är jag väldigt stolt över att få bevittna, tillägger han.
– Oavsett vem läsaren är så fungerar boken som en vägvisare som pekar mot dennes mål. Det som är framgång för den ene behöver inte nödvändigtvis vara det för den andre. Boken är universell och passar de flesta.

Vad var det roligaste med att skriva boken?
– Det roligaste måste ha varit den dag då jag började se tydliga mönster och utifrån dessa började forma mina egna teorier och slutsatser.

Vad var det mest utmanande?
– Det mest utmanande torde vara att få till de stunder av totalt lugn som behövs för att min hjärna skall kunna fungera ordentligt. Men när detta lugn infaller så är belöningen stor då jag ofta når en slags klarhet som är väldigt svår att uppnå under vardagens fartfyllda natur.

Vidare berättar Niklas att han ofta skriver inför specifika kundcase, där han då vill ta fram olika aspekter av beslut som skall fattas. Ofta så bildar detta material en bas för fortsatt filosoferande och således inte sällan en plats i en bok. Dessutom åker han ibland utomlands för att bara kunna ägna sig åt sin familj och sitt skrivande, vilket visat sig vara en oerhört produktiv period för författandet.
– Responsen på boken har varit otroligt positiv. Jag är väldigt glad över att den emottagits så väl av den stora massan och inte bara av de som redan är insatta i ämnet. Jag har medvetet försökt att få den så folklig som möjligt vilket verkar ha uppskattats, säger Niklas, med ett leende.

Han håller på med en ny bok men som sannolikt kommer att dröja ett bra tag innan den släpps Den handlar mer om hur man kan starta företag och sätta upp företagsstrukturer redan från start på ett sätt som främjar framgång.

Varför tror du att många drömmer om att bli författare?
– Svårt att säga men visst är det något speciellt med att ge ut saker som andra läser. Jag tror absolut att en vanlig anledning är att man vill lämna någonting efter sig och att det finns ett ganska stort bekräftelsebehov.

Tips till de som vill bli författare
Avslutningsvis vill Niklas ge följande råd till dig som vill bli författare. Först och främst så är det enligt honom viktigt att man tar sig tid att sätta sig ner, boka in stunder med sig själv och att man bara skriver. Likaså att du slappnar av ordentligt och du försöker hitta anledningen till varför du vill skriva.
– Om du hittar den anledningen och synliggör den så kommer din bok att skriva sig själv. Om du inte hittar den så kanske det är så att du egentligen inte vill tillräckligt mycket för att hitta den kraft som behövs för att skriva en bok, säger Niklas, entusiastiskt.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.