Författare berättarÖver en fika i Svea RikeSenaste

Över en fika med Helena Grundström

Berätta kort om dig själv
Till vardags arbetar jag som marknadskommunikatör, och på fritiden skriver jag gärna noveller. Jag kan inte påstå att jag hör till dem som menar att de alltid älskat att skriva. Ändå har jag skrivit en hel del, och har kommit att gilla det mer och mer. Det är helt klart en av de saker som ger mening och magi åt tillvaron. För mig är tanken att ”världen är full av berättelser” underbar och kittlande, och ger vardagen en extra dimension.

Hur fick du idén till din novell?
Idén till novellen kommer från den tid vi lever i. det verkar som om många av oss har ett komplext förhållande till begrepp som tid och tidsbrist. Vi jäktar och stressar och klagar ständigt över att det aldrig blir tid över. Ändå är vi jäkligt bra på att mer eller mindre frivilligt se till att varenda potentiellt lediga stund är uppbokad. Kan det vara så att vi blivit allt mer rädda att få tid över och tvingas möta oss själva?

Hur sorterar du din bokhylla?
Min bokhylla är dåligt sorterad och framför allt alldeles för liten. Det ligger ”tillfälliga” travar på golvet och på byrån som väntar på att få en mer permanent plats. Det kan hända att böcker av samma författare står/ligger tillsammans men i övrigt finns ingen ordning.

Vilken är din mest heliga plats?
Min mest heliga plats är nog stugan i Västerbottens inland. Den ligger mitt i skogen, det är tyst och lugnt och stilla, en skön kontrast till vardagen i Stockholm.

Vad är du mest rädd för?
Det jag är mest rädd för är att alla berättelser ska ta slut. Det är väl inte särskilt troligt, men så enormt tråkigt det skulle vara om endast verkligheten återstod!

Vem fikar du helst med?
Jag fikar helst med någon kär vän, till exempel Cilla. Extra trevligt är det när man inte haft möjlighet att ses på ett tag och har mycket att avhandla och analysera.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar, filosoferar och löser världsproblem. I början av december ger Ariton Förlag ut ”Över en fika i Svea Rike”, en novellantologi där 35 författare delar med sig av berättelser om sådant som skrämmer oss. Helena Grundström medverkar med novellen ”Kalenderöken”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.