Författare berättarSkriv om ditt liv

Fem frågor till författaren Olle Fjordgren

Av Petronella Simonsbacka

Fem frågor till författaren Olle Fjordgren som är aktuell med boken ”Skriv om ditt liv” som Ariton Förlag ger ut i slutet av september. I boken medverkar 11 författare som ger sina bästa tips till den som funderar på att skriva självbiografiskt.

 

Vad är ”Vägar jag vandrat”?
– Det är en samling självbiografiska noveller i en kåserande och förhoppningsvis roande stil. Mitt liv och mitt arbete har fört mig till många ganska ovanliga hörn av planeten och jag skulle egentligen ha skrivit en självbiografisk bok men …  Vad hände på sjuttiotalet? Hände A före B eller efter C och när var D? Det enda jag ångrar i mitt liv är att jag aldrig skrev dagbok eller loggbok över alla resor och upplevelser. Så jag plockade ut några av de händelser som stack ut och kåserade kring dessa. Jag har medvetet undvikit att ta med de mest uppslitande och traumatiska upplevelserna utan hållit boken på ett lätt roande plan. När manuset var klart hittade jag raskt ett litet förlag “Joelsgårdens Förlag” som gav ut boken, men förlaget bytte inriktning och ville inte längre ha mig som författare. Så den utgåvan är helt slutsåld, men jag har hittat ett nytt förlag som kommer att ge ut ett nytryck i sommar så boken är klar till bokmässan.

Du verkar ha levt ett färgstarkt liv. Vad är det mest spännande som hänt dig hittills?
– Ur äventyrssynpunkt är det nog när jag åkte in i Afghanistan illegalt med mujahedingerillan under brinnande krig med Sovjet. Vi förflyttade oss på nätterna och gömde oss för ryska attackhelikoptrar på dagarna. Men jag var ung och dum, idag är samma resa helt otänkbar! Ur annan synvinkel är det minst lika spännande när jag blev vd för ett hyggligt stort finansföretag i Stockholm på 90-talet. Styrelsen hade sparkat hela den tidigare ledningsgruppen och jag vaknande upp som vd för ett sargat företag som jag till slut fick att bli marknadsledande i norra Europa.

Har du något drömresmål kvar?
– Samarkand. Jag har varit på flera platser där Sidenvägen började t ex Karakorum och Peking och där den slutade i Venedig och Turkiet så nu vill jag se mitten av Sidenvägen.

Vad handlar ditt kapitel i den kommande antologin ”Skriv om ditt liv” om?
– Livsglädjen! Jag skriver om att man kan definiera sig utifrån massor med olika saker, oftast eländen, om sjukdomar, handikapp, beroenden och annat. Jag skriver att se bortom detta, definiera dig utifrån din verkliga potential, inte frivilligt göra dig till ett offer utan fokusera på det som gör livet värt att leva!

Vad skriver du på just nu?
– Jag skriver bara noveller! Novellen tvingar dig att väga varje ord på guldvåg, strama upp intrigen och skala ner på allt onödigt. I en roman kan man ohämmat breda ut sig, men i en novell måste man vara fokuserad. Just nu skriver jag på en längre novell om en man som är på fjällvandring och upplever ett ovanligt möte.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.