Under ytan

Under min regnbågshud

Av Håkan Lindgren

Berätta kort om dig själv
Mitt namn är Håkan Lindgren. Sedan 20 år bor jag i Frankrike, tillsammans med man och dotter. Jag har genom åren skrivit både låttexter och noveller. På senare år har jag gett ut två romaner (Att raka en zebra, 2015 och Moscow Baby, 2017), och en tredje är på gång.

Utöver skrivandet arbetar jag på bank i Luxemburg och älskar att leka med min fyraåriga dotter. När jag var yngre tecknade jag mycket, men jag har absolut ingen aning om var jag skulle hitta tid till det numera. Jag gillar att fotografera, att hitta bra motiv – på något sätt påminner det om skrivandet. Gemensamt för mina fritidsaktiviteter är nog att de är betydligt mer baserade på kreativitet än mitt ”day job”.

Vad inspirerade dig till att medverka i projektet ”Under Ytan”?
När jag skriver fascineras jag av vad människor döljer, medvetet eller omedvetet. Det är ju en ändlös källa till förvecklingar och mystik i en historia. Själv har jag under åren också dolt en del, varav mycket varit högst medvetet. Att vara gay har inte alltid varit en självklarhet för mig, och för många är det fortfarande en långt bak i garderoben gömd hemlighet.

Hur känns det att skriva om sitt liv?
Min roman Moscow Baby är i mycket baserad på familjens egna erfarenheter om surrogatmamma i Ryssland, men där går det förstås bra att gömma sig bakom det faktum att jag alltid kan säga att huvudpersonerna är fiktiva. Att skriva om sig själv innebär att man är naken, oskyddad …

Vad betyder skrivande för dig?
Att skriva är att resa, säger man, och det är verkligen sant för min del. Inte bara geografiskt, utan också mentalt. Även om jag ofta hämtar inspiration för skrivandet i verkligheten, gillar jag att ta ut svängarna och att skriva om sådant jag bara drömt om. Man får ge utlopp för känslor man ibland annars hållit inne. Och, inte minst, man får chans att leverera de dräpande kommentarer man missat i verkliga livet.

Om du tvingades leva på en öde ö och bara fick ta med EN bok – vilken skulle det vara?
En tjock och helt blank bok att själv skriva i (under förutsättning att jag också får ta med mig en aldrig sinande penna). Annars någonting av Håkan Nesser.

 

I maj publicerar Ariton Förlag en antologi med 22 verkliga berättelser om det som inte syns på ytan. Håkan Lindgren medverkar med ”Under min regnbågshud”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.