Författare berättar

Över en fika med Malin Lundskog

Av Jessika Nilsson

Malin Lundskog
Ålder:45
Aktuell med: En enkel och en dubbel i antologin ”Över en fika”

Malin LundskogMalin Lundskog skriver igen. När livet snurrade som mest glömde hon bort alla orden. Dagböckerna fick vila, tidningarna hon gjorde och sålde som liten övergick i texter hon skrev som informatör i arbetet som övergick i annan karriär, barn och strävan efter det perfekta. Tills den där väggen stod i vägen. Pang. För att reda ut tankarna om vem hon var och vad hon ville började hon skriva igen, läkningsprocessen hade börjat och övergick snabbt i en ny karriär som bloggare, författare, talare och hälsokonsult. Bland annat. Idag finns inget som står emellan henne och skrivandet, förutom tiden. Att driva upp ett nystartat bolag i tillväxtfas tar ju sina timmar. Hennes man är väldigt stöttande och det är tur för det spinner på bra för Malin. I år är hon aktuell med novellen ”En insikt kommer sällan ensam” i antologin ”Insikter”, ”Hälsan i fokus för framgångsrika ledare” med release på bokmässan tidigare i höst. Hon bloggar om hälsa varje dag och skriver artiklar som hälsoexpert i olika sammanhang. Och hon älskar det. Det gör att tankarna hittar en plats, att hon får möjlighet att dela tankar, känslor och kunskap och att hon får fantisera; ”Finns det något bättre än att sitta och fantisera om människor man inte känner, fundera över vilka de är och så, egentligen?” funderar hon. Och så gillar hon att känna fingrarna flyta fram över tangentbordet. Tid och rum försvinner. Däremot gillar hon inte när fingrarna inte vill, när huvudet är tomt – eller när någon hon ser upp till vill läsa hennes texter…

Malin har stora planer för sitt skrivande, även om hon inte idag känner sig som en författare. Eller kanske gör hon det på något sätt ändå. Hon skriver hela dagarna i en eller annan form. Det är bara det att den där drömmen om den stora romanen som hägrar. Den som ska göra henne till nästa Läckberg och författare ”på riktigt”, fast kanske inte i deckargenren. För att nå dit tänker hon skapa sig möjligheter att skriva mer, ge sig själv ekonomiska förutsättningar, gå skrivarkurser och fortsätta samla på sig material. Ingen i hennes närhet går säker, allt är fröer hon skall plantera i en bok så småningom. Hon känner att hon har något på gång. När hon sitter på kammaren på ålderns höst skall där finnas minst en fantastisk hälsobok och flera skönlitterära böcker med hennes namn på i bokhyllan. I alla fall hade det varit väldigt roligt, och målbilder behöver man ju för att lyckas. 

För att kunna skriva måste man läsa resonerar Malin och plöjer text. Just nu är hetaste böckerna ett par tips hon gärna delar med sig av. Mikael Fants ”Vattnet i mars” för att språket är fantastiskt och gestaltningarna galet målande. Hon tror att de flesta kan relatera till handlingen på ett eller annat sätt. I boken är det en mamma som dör och lämnar efter sig vuxna barn och en make som plötsligt ska klara sig själv. Den andra boken är Hakuri Murakams ”Vad jag talar om när jag talar om löpning” – för språket, enkelheten och de raka, träffande beskrivningarnas skull. Och Malin vet vad hon pratar om. Hon springer gärna själv och ser löpningen som en av hennes inspirationskällor. En annan inspirationskälla är livet. Med twist. Hon gillar att hon blivit äldre och fått erfarenheter som berikar henne.

Malins bästa skrivtips är att skriva. ”Låt det flöda utan att peta i texten – det kommer sen” säger hon och fortsätter med stalltips nummer två ”läs massor och se livet som en enda stor inspirationskälla!” En inspirationskälla är favoritcaféet Way Cup på Järntorget i Göteborg. Där utspelar sig också aktuell novell ”En enkel och en dubbel”. Egentligen satt hon där och skrev någonting helt annat då historien bara trängde sig emellan. Hon lade det andra åt sidan och tog reda på var allt skulle sluta. Slutet blev också en överraskning för henne själv! Annars skriver hon bäst på morgonen. Tidigt. Och hon säger att skrivandet är som löpningen. Det är bara att hålla på.. nöta. Svettas. Så det får väl bli stalltips nummer tre från Malin!

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar event, filosoferar och löser världsproblem. I slutet av oktober ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Över en fika” där 32 författare delar med sig av vardagsbetraktelser. Vanliga människor gestaltas med sina funderingar och handlingar kring livets utmaningar och glädjeämnen. Malin Lundskog medverkar med novellen ”En enkel och en dubbel i antologin.”

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.