Under ytan

När livet förändras

Av Brigitta Boo

Berätta kort om dig själv
Jag föddes 1953 i Malmö, men är sedan många år tillbaka bosatt i Hässleholm. Jag har arbetat 25 år inom tryckeribranschen, huvudsakligen med bildhantering, sättning och ombrytning av texter.
Har också arbetat några år inom äldreomsorgen. Sedan ett par år tillbaka är jag pensionerad på grund av min synförlust.

Vad inspirerade dig till att medverka i projektet ”Under Ytan”?
Inspirationen till att medverka i projektet fick jag genom att jag ville synliggöra hur det faktiskt känns att bli av med synen när man har sett i hela sitt liv. Jag ville peka på andra aspekter än de fysiska svårigheterna eftersom jag inte tror att det är så många som tänker på dem när de träffar synskadade. Jag ville också skänka lite hopp till andra som råkat ut för liknande trauman.

Hur känns det att skriva om sitt liv?

Det kändes ganska befriande att få sätta ord på den sorg jag bär på och min rädsla att bli ensam och isolerad till följd av min synskada. Jag har ännu inte hittat någon artikel som på djupet beskriver hur isoleringen påverkar den som inte längre ser.

Vad betyder skrivande för dig?
Att skriva är en ventil ut ur dimman för mig. Det var oerhört befriande att upptäcka att jag med diverse olika hjälpmedel som till exempel talsyntes på datorn fick möjlighet att uttrycka tankar och känslor med hjälp av skrivande. Jag har alltid tyckt om att skriva och jag är tacksam att jag fortfarande kan göra det. Jag skriver företrädesvis kortare noveller och små berättelser som ger mig utlopp för fantasin. Eftersom jag har sett största delen av mitt liv vet jag erfarenhetsmässigt hur det ser ut omkring mig och kan därför beskriva miljöer och personligheter i mina berättelser.

Om du tvingades leva på en öde ö och bara fick ta med EN bok – vilken skulle det vara?
Det finns en oändlig mängd fantastiska böcker att ta med sin till en öde ö. Det gör det omöjligt för mig att välja, men om jag måste välja en skulle det nog bli ”Återstoden av dagen” av Kazuo Ishiguro. Denna bok väljer jag, inte enbart på grund av den fantastiska tidsskildringen, utan också för att språket i denna bok är ett konstverk för sig.

 

I maj publicerar Ariton Förlag en antologi med 22 verkliga berättelser om det som inte syns på ytan. Brigitta Boo medverkar med ”När livet förändras”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.