Författare berättar

Tro på din idé när du ska marknadsföra din bok

Av Jessica Hardiman

JJessica Hardimanag heter Jessica Hardiman och jag är författare till boken Valentin den magiska drycken. En bok som handlar om en liten ängel som uppfinner en kärleksdryck för att få människorna att sluta bråka med varandra.

Valentin för mig är en bok som är vacker att titta på, med en berättelse som går rakt in i hjärtat och ett budskap om hopp, tro och kärlek. Jag ville skriva en sagobok som påminner om de böcker jag själv läste som barn. Jag har alltid älskat Beatrix Potter och Elsa Beskow. Det förvånar mig inte alls att dessa böcker fortfarande är så populära, trots att de gavs ut för över hundra år sedan. En del böcker är bara tidlösa och klassiska och jag älskar att omringa mig av böcker som jag både tycker om att titta på och är lätta att läsa.
Så med Valentin bestämde jag mig för att skriva en bok som är både rolig och magisk, men som även har fina bilder som man kan njuta av .
Idag lever vi i ett samhälle där vi köper allting billigt och sedan slänger så fort vi har tröttnat på det. Därför ville jag skapa någonting som håller i generationer och känns värdefullt att behålla och kan läsas om och om igen.  När jag var på bokmässan så var det en kvinna som köpte tre böcker av mig till sina tre barn och jag frågade henne ” räcker det inte med bara en?” Men då svarade hon ” Nej, men vad händer när de ska flytta hemifrån och de vill ta med sig boken?”
Det fina med den här historien är att hon redan har tänkt på framtiden.

När illustratör Ida Antonsson målade upp bilderna för mig kände jag att Valentin var inte bara en bok utan ett helt koncept. Jag blev helt förälskad i bilderna av de söta änglarna och den gulliga katten Teddy.  Självklart skulle barnen inte bara få läsa om en skyddsängel och en kärleksängel, utan jag ville ge alla chansen att få njuta av dem som tavlor och vykort också. Dessutom så älskar jag mjukis djur och dockor av alla slag och det är klart att man tänker då att Valentin skulle bli en underbar söt docka. Emilys sång ur boken har redan blivit musik och när en producent på tv uttryckte så fint att ”Alla barn borde få ha en egen skyddsängel ” inspirerades jag till att även skriva på tv serien.
Jag tror att det är viktig att man brinner för det man skapar. Om det är en bok eller ett helt koncept.  Med Valentin så känner jag bara ett starkt behov av att karaktärerna i den här boken har så mycket att ge och kan man skapa något fint och tryggt för barnen, så vill jag ge det till dem.

Jag har säkert gjort massor av misstag sedan jag startade mitt företag. Det är lätt att man blir entusiastisk i början och trycker upp för mycket produkter för att man tror allt kommer att gå åt.  Jag har till exempel en hel låda med posters som jag trodde skulle gå åt på bokmässan, men det slutade med att jag delade ut dem gratis istället. Numera använder jag de till mina skolbesök och delar ut dem under signeringar och sånt.

Sedan är det också lätt att man spenderar mycket i början för man vet inte vad allting kostar. Bättre då att höra sig för och jämföra priser, men allt sådant där lär man sig efter hand.

Tips till andra författare

1.Har du en bok som du tror skulle bli en bra film? kontakta filmbolag och hör dig för om det finns något intresse.

2. Följ ditt hjärta och tro på din ide´.

3.Think out of the box. Vilka andra möjligheter finns det med din ide/ din bok?

 

 

 

 

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.