Författare berättar

Tips till dig som skrivit en bok men inte fått den antagen

Av Anna Hansson

Försäkra dig om att det du skrivit är vad förlaget är ute efter.

AnnaHNej, det är inte så lätt som jag försöker få det att låta. Men det kanske inte behöver vara så jättesvårt heller? Kanske är det så att du skriver jättebra, men att ditt manus inte är vad förlaget du siktat in dig på letar efter?

Jag hade skrivit ett manus till en barnbok, och sökte på nätet efter lämpliga förlag att skicka det till. Jag hittade ett förlag som jag tyckte väldigt mycket om, och skickade mitt manus dit. När jag sedan fick svar var det inte det svaret jag hade hoppats på, men det var inte heller ett vanligt tack-men-nej-tack-standardsvar. Jag fick veta att jag skrev bra, och att handlingen var bra, men att det inte var vad de letade efter. Så jag frågade vad det var de var letade efter, och fick veta att om det skulle komma ett välskrivet manus om hästar, som var skrivet för små barn, så skulle de tycka att det vore intressant att titta närmare på. Så jag bestämde mig för att skriva ett sådant. Nu kan jag visserligen inte så mycket om hästar, men jag har en kompis som kan desto mer så jag föreslog att vi skulle skriva tillsammans. Hon påstod först att hon inte kunde skriva en bok, men när jag frågade om hon hade provat fick hon lov att erkänna att det hade hon ju inte. Så hon gick med på att ge det hela ett försök, och det gick bättre än förväntat, och dessutom hade vi jätteroligt under tiden. Nu menar jag inte att någon ska ge upp ett manus som inget förlag har nappat på än, för att skriva något annat istället. Nej, skicka runt det för sjutton till alla ni tror skulle kunna vara intresserade, men får ni ett svar som är lite mer utförligt än det vanliga standardsvaret, som säger att ni skriver bra men att de inte är intresserade av just den här sortens manus, så kan det vara värt att fråga vad det är för sorts manus de är intresserade av. Vem vet, det kanske leder till ett bokkontrakt?

 

Drutten och Plutten – Människa sökes! är en bilderbok på rim om två knasiga hästar. Jag har skrivit boken tillsammans med Jennie Elverstig, och Maria Andersson har illustrerat den. Boken kommer ut på Kikkuli förlag den 15 juni.

Mer information om mig och mina böcker finns här: www.annahansson.n.nu

 

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

One thought on “Tips till dig som skrivit en bok men inte fått den antagen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.