Författare berättar

Över en fika med Elisabet Flodin

Av Susanne Agnvall

Elisabet Flodin är född i Västerås 1958. Hon är uppvuxen där och i Eskilstuna. Efter gymnasiet bodde hon i Paris ett år innan hon flyttade till Stockholm för att studera. Hon är utbildad översättare (franska->svenska) och har pluggat en del annat också, som engelska, informationskunskap och företagsekonomi. Sedan drygt 25 år tillbaka är hon bosatt i Sörmland (Strängnäs) och veckopendlar till Stockholm.

Elisabeth FlodinHon arbetar som översättare i eget företag (elisabet@franskaoversattningar.se) och delar frilanslokal med ett tiotal kolleger på söder i Stockholm. Har två vuxna barn som som hon tycker är helt fantastiska. ”Såklart!” tillägger hon med glimten i ögat.

Elisabeth har alltid tyckt om att skriva men gör det mer aktivt sedan några år tillbaka. Hon är medlem i en skrivargrupp där de väljer ett tema att skriva om, gör skrivövningar tillsammans och läser varandras texter.
I skrivargruppen har de ett projekt där de ska samla noveller med Mariefredstema i en antologi och Elisabet har en ganska färdig text och början till en andra. Hon håller också på med ett projekt kring en släktings speciella levnadshistoria.


Efter en skrivarkurs i somras blev hon ännu mer sugen på att skriva och idéerna bubblar upp – det gäller bara att ta sig tid att ta hand om dem, säger hon.

Hon skriver helst om vardagliga situationer, oftast i nutid, men gärna lite, lite skruvat.

Novellen hon skrivit för novellsamlingen “Över en Fika” är den första text hon har publicerat.
Hennes novell handlar om en kvinna som ska ta tåget till Stockholm för ett möte men tåget blir försenat och hon bestämmer sig för att strunta i mötet och i stället göra något helt annat. Bland annat fika!
Att få en plats i antologin sporrar förstås till fortsatt skrivande.

På frågan om varför hon skriver svarar hon att det känns som att hon har ett behov att uttrycka sig på det här sättet. Att det är en skön kontrast till arbetet som översättare som styrs av vad någon annan redan skrivit. Här får hon ju hitta på helt själv!
Hon vill väldigt gärna fortsätta att skriva, framför allt noveller, eftersom en roman känns för stort än så länge.

På den avslutande frågan om hur hon skapar tid för skrivande i sitt liv svarar hon att tid finns ju teoretiskt, det gäller bara att ”ta” den. Hon tågpendlar och det är ett bra tillfälle att skriva. Då kan man inte heller undgå att höra samtal mellan människor som ibland kan ge fantastisk inspiration till ett nytt projekt.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar event, filosoferar och löser världsproblem. I slutet av oktober ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Över en fika” där 32 författare delar med sig av vardagsbetraktelser. Vanliga människor gestaltas med sina funderingar och handlingar kring livets utmaningar och glädjeämnen. Elisabet Flodin medverkar med novellen ”Ett annorlunda möte.”

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.