Författare berättar

Tomtefars fars – Alexander Malmros

Av Alexander Malmros

Alexander MalmrosJag ser ingen större mening i att skriva om lyckliga ting, eller så kallade ”Feelgood” alster, utan ser det som mer livsbejakande att lyfta fram livets mörkare sidor då detta kan fungera som en slags katalysator och på så vis påminna människor om det goda de har i sina liv.
Genom att djupdyka i det morbida, hemska och olyckliga finner man sätt att uppskatta det man har, istället för att drabbas av avundsjuka.

Jag har tidigare publicerat De Rastlösa Döda, en novellsamling som finns tillgänglig som e-bok, samt kommit med i Ordvitsar, en poesiantologi, och är i färd med att avsluta två romaner i hopp om framtida utgivning.

Jag skriver såväl noveller som poesi och fantasy. Idéerna är många och jag ser inget som helst behov av att hålla mig till en genre. Är inte skrivandet den absoluta formen av frihet?

Vad gäller favoritförfattare så har jag svårt att bara hålla mig till en. Stephen King är en, dels på grund av hans aldrig sinande idéer men lika mycket tack vare hans sätt att skriva.
Robert Jordan är i mitt tycke skapare av den mest fascinerande och trollbindande fantasysagan någonsin, men fyller mig samtidigt med ångest tack vare vetskapen om att jag aldrig komma kunna skriva något av samma kaliber.
Måste även säga att Bibelns otaliga författare också fascinerar mig, då de uppenbarligen var människor med imponerande fantasi.

Att bara få ta med en bok till en öde ö hade varit värdelöst, men om jag blivit tvungen att välja hade det förmodligen blivit en förenklad handbok om hur man överlever i vildmarken.

Att skapa tid till skrivandet. . . Det är inte alltid helt lätt. Särskilt inte med tanke på familj, jobb och alla sysslor som måste göras. Fejka en sjukskrivning är ett bra sätt att få tid, likaså att gå på A-kassa.
Om man inte är villig att göra detta är väl kvällarna ett bra tillfälle till att få tid.
Jag personligen arbetar natt och får tid såväl på arbetet som under mina förlängda ledighetsperioder. Sedan struntar jag blankt i ett socialt liv, är mer än nöjd med att spendera tid med min familj och mina karaktärer.

Att ta sig ur skrivkramp? Börja på något annat. I tre år har jag arbetat med en roman, och många har de gånger varit när jag allvarligt tvivlat på min egen förmåga, när jag varit så trött på romanen att jag övervägt att skalla en slägga.
I sådana stunder har jag lagt den åt sidan, skrivit lite poesi, några noveller eller börjat kladda på en annan roman.
Ju fler projekt du har igång, desto mindre är risken för skrivarkramp.

* * * * *

För Alexander Malmros handlar skrivandet om så mycket mer än att bara länka samman ord till meningar och på så sätt skapa en historia. Det handlar inte om att nå ut med ett budskap eller få folk att tänka till. Än mindre handlar det om att skänka något till någon annan – skratt, tårar, obehag eller lycka; dessa saker är irrelevanta.
Skrivandet är egoismen i dess renaste form. Alexander skriver för sig själv – och om någon sedan vill läsa det han skriver, är detta smickrande. Han skriver för sitt eget välmåendes skull, för att få stopp på hjärnklådan och tankarna som irrar fram och tillbaka, dag som natt. Han skriver för att bevara förståndet, för att inte förlora fotfästet. Genom skrivandet kan man bearbeta både saker som hänt i ens liv men samtidigt också saker man undrar eller räds för, menar Alexander.
Efter ett liv i Skånes gråa mitt, ackompanjerad till de ljuva tonerna av extremmetall, finner han inspiration och ångest nog till hundratals olika historier och dikter.
Han har överlevt livet så här långt och hoppas det dröjer länge innan kampen är förlorad – än finns det mycket kvar att skriva om.   

 * * * * *

I början av juni ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Insikter” där 32 författare delar med sig av om hur och varför folk kommit till insikt. Alexander Malmros medverkar med novellen ”Tomtefars fars”.

Alla har vi hört uttrycket ”att komma till insikt”. För de flesta av oss innebär det att förstå, verkligen förstå, innebörden av en händelse, något vi varit med om eller som vi hört. Insikt – det är ett ord som sällan upplevs som särskilt laddat, men som ofta kostat både blod, svett och tårar att komma till. En insikt kan se ut på många olika sätt och betyda olika mycket beroende på vem du frågar.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.