Författare berättar

Att välja hjärtats väg – Gunnel Saric

Av Gunnel Saric

Gunnel SaricAtt skriva är, för mig, en nödvändighet. Jag har alltid använt skrivandet som terapi, som ett sätt att reda ut svåra tankar, att förstå min inre kommunikation, men också för att bevara fina minnen. År 2013 kom min första bok ut på Ariton Förlag. Boken, ”Min vän Smärtan”, som jag påbörjade redan 2008, uppkom ur mitt försök att förstå min egen långvariga smärta. Att försöka förstå smärtans väsen, vad den vill säga mig – och hur jag kan lindra – blev ett passionerat projekt som förändrade hela mitt liv till något så mycket bättre än det var tidigare.  I år har jag kommit med i två novellantologier, ”Kvinnan och eken”,  samt ”Whildeanska Våren”. Jag kommer även att medverka i Whildeanska Sommaren och Whildeanska Vintern som ännu inte getts ut. 

Mina texter handlar oftast om ”hur kan jag finna min inre diamant och meningen med mitt liv?”, ”hur kan jag leva i  dynamisk harmoni med mig själv, moder jord och allt levande?”.  Jag har alltid fascineras av hur våra kroppar och vårt psyke fungerar, hur vi kommunicerar – med oss själva och med andra.  Mitt bidrag till ”Insikter” – ”Att följa hjärtats röst” – handlar om att (efter många tydliga vinkar från Livet) släppa det trygga men själsdödande för att just följa sitt hjärta.

Det finns så många författare som inspirerat mig i olika skeden i livet att jag har svårt att välja ut en speciell. Men bland böcker som haft stor betydelse finns bl.a. Sanna Ehdins ”Den självläkande människan”. Där föddes insikten att jag har möjlighet att läka mig själv, att min hälsa var mitt ansvar.

Yehuda Bergs ”The Power of Kabbalah” gav mig en trolig världsbild jag kunde ta till mig. Paulo Coelhos ”Alkemisten” gav mig insikten att det jag söker finns närmare än jag tidigare trott. Om jag mötte någon av alla de som inspirerat mig skulle jag vilja fråga om de någon gång i skrivandet undrat var orden kommit ifrån samt vad som får dem att hamna i skrivandets flöde. Vem de skriver för i första hand; sig själva eller en tänkt läsare.

Om jag bara fick välja en bok på en öde ö skulle det vara ”Överlevnadshandboken” av John ”Lofty” Wiseman, alt. en lokal överlevnadsguide beroende var i välden jag hamnar.

Min situation gör att jag i princip kan skriva när inspirationen faller på, men har jag en deadline bokar jag in tid i kalendern. Sedan röjer jag undan allt som inte har med uppgiften att göra från mitt kombinerad mat- och skrivbord, tar några djupa andetag och sätter igång.  Får jag skrivkramp tar jag kanske en promenad, mediterar eller gör några qigongövningar och försöker igen. Ibland kan det hjälpa att lyssna på musik eller läsa en inspirerande bok för att krampen ska lossna.

När jag finner glädje i skrivandet, vilket jag nästan alltid gör, då flyter det på. Så jag låter flödet komma – utan att fundera över korrektur, stavning etc. Det kommer senare.

www.minvansmartan.se              www.facebook.com/MinVanSmartan

http://mayahel.blogspot.se/         www.metrobloggen.se/mayahel

 

I början av juni ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Insikter” där 32 författare delar med sig av om hur och varför folk kommit till insikt. Gunnel Saric medverkar med novellen ”Att välja hjärtats väg”.

Alla har vi hört uttrycket ”att komma till insikt”. För de flesta av oss innebär det att förstå, verkligen förstå, innebörden av en händelse, något vi varit med om eller som vi hört. Insikt – det är ett ord som sällan upplevs som särskilt laddat, men som ofta kostat både blod, svett och tårar att komma till. En insikt kan se ut på många olika sätt och betyda olika mycket beroende på vem du frågar.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.