Författare berättar

Över en fika med Maria Estling Vannestål

Av Elisabet Flodin

Maria Estling Vannestål är fyrabarnsmamman som ”alltid” har skrivit. Redan som barn skrev hon mycket och författare var drömyrket redan då.
– Att skriva är som att andas friskt luft, säger hon.
Nödvändigt alltså.

Maria Estling VannestålHon utbildade sig till språklärare och har skrivit fackböcker, forskningsartiklar och populärvetenskapliga artiklar men även läromedel, bland annat en universitetsgrammatik i engelska och resursböcker för språklärare. Det är huvudsakligen royalties från facklitteraturen och föreläsningar i anslutning till böckerna som har försörjt henne de senaste två åren.

För ett år sedan började Maria skriva på en roman som till stor del bygger på egna erfarenheter, även om mycket också är påhittat. Den är nu i slutskedet och hon håller på att redigera och skickar avsnitt till en lektör. Målet är förstås att bli klar med romanen och få den utgiven. I värsta fall ger hon ut den själv, och hon har redan börjat spåna på nästa romanidé. Hon skriver också på en barnboksserie tillsammans med sin dotter och har bloggat i flera år, men noveller har hon bara skrivit sedan i somras. Hittills har hon sålt en till en veckotidning och har nu också blivit publicerad i antologin ”Över en fika”. Maria beskriver sig som prestationsprinsessa, men tycker att hon har lärt sig att bemästra prestationsångesten och ser novellerna som ett sätt att lära känna olika sidor av sitt skrivande.

I framtiden hoppas Maria alltmer kunna styra om sitt skrivande från facklitteratur till skönlitteratur. Det skönlitterära skrivandet ger dock inga inkomster.
– Än så länge, tillägger hon bestämt, och man tror henne.

Hon tycks ha övat upp en förmåga att kunna skriva i stort sett när och var som helst och behöver ingen längre ställtid för att komma igång. Hon säger själv att det har hänt mycket sedan hon började öppna på den skönlitterära kranen och släppa fram sin kreativa sida.

Hon skriver på kvällar eller nätter, på bibliotek eller tåg och har till och med en speciell inspirationslista på Spotify som hon ofta lyssnar på när hon skriver.
– Jag skriver också under semestern, knycker mig en halvdag då och då, eller skriver på stranden medan barnen badar, berättar Maria. Men jag skriver lika gärna hemma i soffan med en kopp te inom räckhåll, tillägger hon.

Inspiration till skrivandet hämtar hon från barnen, meditation och vardagsobservationer. Att sitta på ett café och skriva är också utmärkt. Där finns mycket att lyssna på och inspireras av.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar event, filosoferar och löser världsproblem. I slutet av oktober ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Över en fika” där 32 författare delar med sig av vardagsbetraktelser. Vanliga människor gestaltas med sina funderingar och handlingar kring livets utmaningar och glädjeämnen. Maria Estling Vannestål medverkar med novellen ”Ett litet hörn av världen.”

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.