Författare berättar

Att finna sitt rätta kall – Sara Risberg

Av Sara Risberg
Sara Risberg är en 27-årig västerbottning som skrivit praktiskt taget sedan fosterstadiet. Bland meriterna finns ett år på Gotlands folkhögskolas Skrivarlinje. Hennes specialitet är komedier och äventyr och hon älskar lyckliga slut, gärna också för elakingarna. Inspirationen kommer då hon rör sig ute bland folk och hon har utvecklat Tjuvlyssnande På Främmande Människor till en konstform.

Sara RisbergKortfattat om mig som författare:
Jag har skrivit mycket fanfiction genom åren och successivt etablerat mig inom vissa sådana kretsar, men första gången jag var med i en “riktig” bok var när antologin “Förtydliganden” (2013) gavs ut av min klass på Gotlands folkhögskolas Skrivarlinje. Sedan dess har jag medverkat i antologierna “Kvinnan & Eken” (Ariton Förlag 2014) och “Whildeanska Våren: 113 Röster om Kärlek & Erotik” (Notis Förlag 2014). “Insikter” står näst på tur.

Vad skriver jag?
Den genre jag oftast befattar mig med är komedi, men äventyr är inte heller så ovanligt. Jag känner mig helt enkelt mest bekväm med humor och det har jag talang för. Vad jag tycker är svårt att skriva är tragedier, skräck och ångest. Jag kan ha jättebra idéer (tja, åtminstone vad JAG anser som bra idéer) men när jag väl ska få ner dem i ord sviker mig min musa och jag börjar känna mig vilse – oavsett vad jag gör slinker det ofta in något skämt i alla fall. Jag jobbar på det och hoppas att jag bättrar på mig med tiden.

Vem är min favoritförfattare och vilken fråga skulle jag ställa till henne/honom?
Jag har flera favoritförfattare, t ex Marian Keyes, Jules Verne, Neil Gaiman, Terry Pratchett, Garth Nix och Agatha Christie. Jag väljer att resa genom tiden tillbaka till 1800-talet, grabba tag i Jules Verne, resa tillbaka till nutiden, visa honom u-båtar, flygplan, månraketer och allt det andra han skrev om långt före sin tid, och till sist ställa frågan: “På en skala från ett till tio, exakt hur självbelåten känner du dig just nu?”

Om jag tvingades leva på en öde ö och bara fick ta med mig EN bok – vilken skulle det vara?
Jag antar att det mest logiska, praktiska men även klyschiga svaret vore “Robinson Crusoe”, så den vill jag inte välja, även om det förmodligen vore klokt. Så jag tar “Den sista kontinenten” av Terry Pratchett istället – där finns också en del tips om vad man kan göra på en öde ö!

Vilka är mina tips för att skapa tid för skrivande?
Oansvarigt som det må låta, så brukar jag ta tid från något annat, viktigare, som jag egentligen borde prioritera – som t ex att städa eller sova.

Vad är mitt bästa tips för att ta mig ur skrivkramp?
Jag tar mig i kragen och TVINGAR mig själv att skriva. Skit i om det blir bra eller passar ihop med det jag skrev innan jag körde fast, bara jag åstadkommer NÅGOT.

I början av juni ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Insikter” där 32 författare delar med sig av om hur och varför folk kommit till insikt. Sara Risberg medverkar med novellen ”Att finna sitt rätta kall”.

Alla har vi hört uttrycket ”att komma till insikt”. För de flesta av oss innebär det att förstå, verkligen förstå, innebörden av en händelse, något vi varit med om eller som vi hört. Insikt – det är ett ord som sällan upplevs som särskilt laddat, men som ofta kostat både blod, svett och tårar att komma till. En insikt kan se ut på många olika sätt och betyda olika mycket beroende på vem du frågar.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.