Författare berättarMer än bara ord

Mer än bara ord med Kristina Lännström

Av Kristina Lännström
Fotograf: Anna Lundgren

Jag bor i Gnesta och arbetar som redaktör på Dynamo – Möjligheternas förlag. Det är ett ungt förlag i Stockholm som ger ut böcker om olika diagnoser. Alla som arbetar i redaktionen har olika funktionsnedsättningar, vilket ger medarbetarna en värdefull inblick i ämnet. Genom arbetet där har jag lärt mig mycket om olika funktionsvariationer. Jag har även fått veta mer om min egen (autismspektrumtillstånd eller AST) och insett att människor med samma diagnos ändå kan vara väldigt olika. Jag har en magisterexamen i litteraturvetenskap och har även studerat svenska, engelska, konstvetenskap och kreativt skrivande.

Vad inspirerade dig att medverka i en bok om kommunikation?
Jag har alltid varit intresserad av kommunikation, vilket jag tror har mycket att göra med att jag själv är rätt kass på att kommunicera. Det hände oftare förut, men jag blir fortfarande missförstådd och missförstår andra. Jag tror att en bidragande faktor till mina svårigheter är att jag har AST. Att tolka kroppsspråk, tonfall, mimik, upprätthålla ögonkontakt rätt antal sekunder, förstå när det är ens tur att prata och då ha något att säga, och allt annat som krävs för att möta en annan människa, tar mycket energi och känns invecklat för mig. Det eftersom jag måste tänka på saker som andra verkar göra mer eller mindre automatiskt. Men jag arbetar ständigt på att bli bättre. Jag ville vara med i antologin för att fler ska förstå hur det kan vara att ha AST och (försöka) kommunicera. När vi vet mer om varandra kan vi hjälpa varandra bättre och mötas på ett bättre, mer konstruktivt, sätt.

Är kommunikation viktigt?
Kommunikation är viktigt för att reda ut saker och undvika missförstånd och konflikter. Med hjälp av kommunikation kan man även skapa band med människor och förmedla saker. Det är också ett sätt för folk att bli bekräftade och speglade i andras ögon, vilket jag tror är viktigt för att vi ska må bra. Jag har fått intrycket att ensamhet är ett stort problem för många idag. Det behöver inte betyda att man inte har någon i sitt liv, utan kan lika gärna betyda att man inte känner att personerna man har runt sig förstår eller ser en.

Vad är bästa sättet att undvika missförstånd?
Att säga vad man menar även om det kanske känns besvärligt och att vara tydlig. Den främsta anledningen till att jag missuppfattar människor är att det finns saker mellan raderna som inte sägs och jag inte registerar. Ibland uppfattar jag att något finns mellan raderna men förstår inte vad det är, och det hjälper ju inte heller. Ett annat tips är att försöka att inte använda så många invecklade metaforer som kan missuppfattas. Om du ändå vill göra det, så var beredd att svara på frågor.

Vad betyder skrivande för dig?
Dels är det ett sätt för mig att försvinna från det vanliga livet ett tag. Jag tycker om att helt sugas in i texten jag jobbar med och glömma vad klockan är och allt annat. Det flow-tillståndet är ganska sällsynt för mig, men när det händer är det fantastiskt.

Skrivandet gör också att jag får syn på mina tankar på ett annat sätt än när de bara virvlar runt i huvudet. Att skriva dagbok har hjälpt mig att komma vidare i vissa knepiga situationer, där jag tror att jag annars bara skulle ha fastnat i ältande.

Skrivandet är också sättet att kommunicera som jag föredrar för det mesta. Att skriva mejl känns mindre komplicerat och ansträngande för mig än att träffa någon mellan fyra ögon. Jag tycker om att kunna kolla i texten igen, så att jag inte glömt något.

 

Hur får du andra att förstå dig? Hur nyfiken är du på att förstå andra människor? I september lanserar Ariton Förlag boken ”Mer än bara ord: på tal om framgångsrik kommunikation”, en antologi där 28 kvinnor delar med sig av sina bästa kommunikationstips. Kristina Lännström medverkar med kapitlet ”En smal och skör tråd: AST och kommunikation”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.