Författare berättarMer än bara ord

Jag jobbar både i skogen och i sängen

Av Gaby Gummesson
Foto: Anette Åberg

Jag driver ett utbildningsföretag och jobbar med föreläsningar, utbildningar och coaching kring ämnen som är kopplade till kommunikation. Det kan handla om presentationsteknik, mötesteknik, marknadsföring & personlig försäljning, service & bemötande eller helt enkelt kommunikation och samarbete för ett arbetsgäng.

Jag har länge haft funderingar på att skriva en faktabok om något av mina ämnen och blev jätteglad när jag fick chansen att delta i en kommunikationsantologi. Den hoppas jag ska bli ett komplement i höst att erbjuda mina åhörare när jag föreläser om kommunikation. Jag erbjuder oftast någon form av dokumentation men här kan de även få andras syn på ämnet. Inte bara min och det tror jag är berikande. Det är min uppfattning att när man lyssnat på ett intressant ämne behöver man komplettera med det skrivna ordet för att minnas och för att kunna använda nya kunskaper.

Att skriva är viktigt för mig. I vissa fall ser jag det som en möjlighet att dela med mig av mina kunskaper till andra och i vissa fall är det en slags terapi. Terapi på så sätt att jag får utlopp för mina tankar och chans att lämna mina synpunkter utan att bli avbruten. Det ger också en större chans att mottagaren är redo för att ta in budskapet. Eftersom denne själv väljer lästillfället. Jag gillar att skriva både marknadsföringstexter, faktatexter och skönlitteratur.  Att medverka i en antologi ser jag som en utmärkt start på fortsatt författarskap. Känner mig lite sugen ibland att bara låta orden flöda ut, nästan som ett vattenfall. Jag har upptäckt att när man skriver skönlitterär text så kommer ofta idéerna under tiden som man skriver. Man behöver alltså inte ha tänkt ut hela storyn innan man börjar. Men jag har upptäckt att det krävs en hel del research. Så småningom ska jag nog lyckas producera en hel roman. De första kapitlen är skrivna. Under tiden har jag hunnit med två antologier och kanske det blir fler.

Bra kommunikation är för mig en framgångfaktor i såväl relationer som affärer. Jag tror att alla kan skaffa sig en lättare vardag om de förkovrar sig i detta ämne. Det bästa sättet att göra sig hörd är att förstå och inse de olikheter som finns hos oss alla och hur dessa gräver fallgropar i kommunikationen. Ju mer man förstår desto lättare blir det att göra sig förstådd och att undvika missförstånd.

Jag är övertygad om att många kunde undvikit både skilsmässor, släktfejder, otrivsamt klimat på arbetsplatser och kanske tom krig om vi varit bättre på att kommunicera. Om vi dessutom vore prestigelösa så skulle det gå ännu bättre.

Jag ligger ofta i sängen på morgonen och formulerar mina manus. Såväl föreläsningsmanus som bloggar, artiklar eller bokmanus. Då kan jag vända och vrida på formuleringarna åtskilliga gånger mer än jag kanske har tålamod till när jag sitter på kontorsstolen.

Jag älskar mitt jobb bland annat för att jag kan jobba i sängen (är inte precis morgonpigg) och jag kan jobba när jag är ute och promenerar. Då läser jag in mina manus, pratar högt med mig själv och lyssnar på formuleringarna så att det finns naturliga broar och sammanhang i det jag säger. När jag sen skriver, läser jag många gånger innan jag lämnar ifrån mig något, även så enkla saker som mail. Då upptäcker man om det finns saker som bara hängde ihop i min hjärna utan att förklaras i texten eller om det finns sånt som lätt kan missförstås.

Nu måste jag nog strax ta en promenad och lyssna på mitt retorikföredrag. Fåglarna i vår lilla skog är välutbildade inom kommunikation numera.

 

Hur får du andra att förstå dig? Hur nyfiken är du på att förstå andra människor? I september lanserar Ariton Förlag boken ”Mer än bara ord: på tal om framgångsrik kommunikation”, en antologi där 28 kvinnor delar med sig av sina bästa kommunikationstips. Gaby Gummesson medverkar med kapitlet ”Tydlig kommunikation är en framgångsfaktor”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.