Författare berättar

Över en vinterfika med Sten Rosendahl

stenBerätta kort om dig själv
Jag heter Sten Rosendahl, är stockholmare, född av småländska och på olika sätt skrivande föräldrar. Jag har två nyvuxna döttrar och numera mycket mer tid att skriva. Jag har varit science fiction-fan sedan barnsben och kanske bidrog det till dataintresset som sedan blev mitt jobb istället för den pianokarriär som kändes lättare att hantera som en hobby. Mitt intresse för drama har resulterat i ett antal kortfilmer som manusförfattare, regissör och klippare under åren, men när jag slutligen fick min första novell publicerad så hade jag redan planerat för en roman: Det blir en thrillerserie om ett framtida Stockholm och jag planerar släppa första delen i slutet på maj 2017.

Hur fick du idén till din novell?
Jag hade nyligen åkt riksväg 11 mellan Lund och Simrishamn och sträckan runt Sjöbo var särdeles dimmig vid den tiden på året. När jag en tid senare satt och spånade på en novellidé så dök känslan från resan upp igen: rädslan för att köra på vad som än dök upp på vägen och jag började då fundera på vem personen bakom ratten var.

Vad betyder skrivande för dig?
Att omvandla en känsla eller en idé till en komplett berättelse är en kick. Jag brinner ofta för att berätta historier som är starkt subjektiva, på gränsen till det som är verklighet –  jag brukar kalla det förhöjd verklighet. Allt är inte lika roligt: jag tycker att det är tråkigt att planera och börja skriva på en tom sida men så kul att att få ihop en hel story och att redigera text. Den sociala biten författare emellan är givande men viktigast är att få sina verk lästa.

Senast lästa bok?
Jag lyssnar just nu till Ingrid Elfbergs Monster, en spännande thriller. Innan det: Lars Wilderängs trilogi Stjärnklart. Nästa pappersbok blir Markus Skölds nya skräckroman Kalldrag och Adrian Barnes science fiction-dystopi Nod.

Vad är ditt favoritfika?
En cappuccino med kanel och en punschrulle som gärna får ha röd marsipan till jul.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar , filosoferar och löser världsproblem. I början av december ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Över en vinterfika” där 33 författare delar med sig av berättelser om livsförändring. Sten Rosendahl medverkar med novellen ”Eko”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.