Författare berättarÖver en regnbågsfika

Över en regnbågsfika med Monika Chanovian

Berätta kort om dig själv
Jag föddes i Kristdala. Vid sexton års ålder flyttade jag till Oskarshamn. Sedan dess har jag varit min hemstad trogen.  Till vardags arbetar jag som grundskollärare i Döderhult. När jag skriver noveller använder jag mig ofta av egna erfarenheter. Mina huvudpersoner är ofta en blandning av mig själv och andra människor i min närhet. Det har alltid funnits en massa berättelser i mitt huvud. Ändå dröjde det till hösten 2016 innan jag tog tag i skrivandet. Med mitt deltagande i Aritons antologier har jag möjlighet att testa nya genrer.  Utöver skrivandet tycker jag att umgås med vänner. Då blir det ofta en fika på något av stadens caféer. Jag har också ett stort musikintresse och ägnar en del tid åt att titta på serier. Musiken och serier ger mycket inspiration när det gäller skrivandet.

Vad inspirerade dig till att medverka i ”Över en regnbågsfika”?
Jag ville testa något nytt. Jag har inte så stor erfarenhet av ämnet. I mitt arbete och på min fritid har jag träffat människor som har en annan sexuell läggning än min egen.  Genom att delta vill jag visa att jag hyser stor respekt för människor oavsett hur deras liv ser ut.

Hur fick du idén till din novell?
Genom att läsa en blogg fick jag idén till min novell.  Personen i fråga står som förebild för min huvudperson. Min förebild är väldigt öppen och glad men har kämpat hårt för det liv han lever idag.  Jag har även läst om transpersoner i tidningar och böcker.

Vad betyder skrivande för dig?
Skrivandet har blivit en del av mitt liv. Något som får mig att må bra. Det ger mig andrum i det vardagliga livet. Jag undrar ibland varför det inte kom in tidigare i mitt liv. Nu har det kommit för att stanna och jag testar gärna olika genrer.

Vad är en lyxfika för dig?
Jag fikar ofta och gärna med mina vänner oavsett årstid. När jag vill festa till det blir det oftast Napoleonbakelse och kaffe. Jag ser fikandet som nödvändig avkoppling efter vardagens bestyr.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar, filosoferar och löser världsproblem. I slutet av juli ger Ariton Förlag ut ”Över en regnbågsfika“, en novellantologi där 27 författare delar med sig av berättelser om vardagsbetraktelser. Monika Chanovian medverkar med novellen ”En dans med Simone”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.