Författare berättar

Konsten att behålla jobbet och samtidigt förverkliga sin dröm

Av Annika Wihlborg

Efter tjugo år i läkemedelsbranschen valde civilingenjören Magnus Jahnsson att satsa på sin livsdröm, att skriva thrillers i läkemedelsmiljö. Drömmen om skrivandet blev starten på en ny livsstil som innebär att Magnus kombinerar thrillerskrivande på deltid med ett deltidsarbete som regulatoriskt ansvarig på läkemedelsföretaget Pharmadule.

Magnus JahnssonMagnus Jahnsson gjorde toppkarriär i läkemedelsbranschen och hade bland annat arbetat på Europeiska läkemedelsverket i London när han bestämde sig för att trappa ner på heltidsarbetet och förverkliga sin dröm. Han fick en skrivarkurs i födelsedagspresent av sin fru och kom igång på allvar med sin första thriller. Intresset för att skriva thrillers som utspelar sig i läkemedelsbolagsmiljö hade Magnus Jahnsson haft i flera år, men medan han arbetade heltid fick han nöja sig med att skriva på kvällar och helger, ofta på hotellrum i samband med affärsresor.

– Jag ville kunna fokusera mer på skrivandet men var samtidigt inte beredd att ge upp den trygghet och de utmaningar jag får genom mitt jobb i läkemedelsbranschen.   2009, i efterspelet av finanskrisen, fick jag möjlighet att arbeta 80 procent och samtidigt behålla 90 procent av min lön. Då kunde jag ägna mig åt skrivandet en dag i veckan, men jag ville skriva mer och funderade på hur jag skulle kunna hitta en lösning som passade mig, säger Magnus Jahnsson.

Mindre i plånboken men mer harmoni och bättre fokusförmåga
Hans måndagar och tisdagar är numera öronmärkta för skrivandet. Tre dagar i veckan spenderar han på sitt arbete som regulatoriskt ansvarig på läkemedelsföretaget Pharmadule.

Vid det här laget har Magnus Jahnsson kombinerat skrivandet med sitt jobb i läkemedelsbranschen i två år. Han har hunnit ge ut två thrillers och arbetar för fullt med sin tredje.
– Jag är inte rikare rent ekonomiskt, men möjligheten att få ägna mig åt min passion och samtidigt behålla en fot i läkemedelsbranschen ökar mitt välbefinnande och gör mig till en mer harmonisk människa. Det är värt otroligt mycket. Skrivandet och mitt arbete som regulatoriskt ansvarig korsbefruktar varandra, de människor jag möter i mitt arbete bidrar med inspiration till karaktärerna och intrigerna i mina böcker. Jag blir också mer fokuserad och prioriterar verkligen min tid, oavsett om jag ägnar mig åt skrivande eller arbetar på läkemedelsbolaget, säger Magnus Jahnsson. 

Formulera strategin ordentligt när du presenterar förslaget för chefen
Hans tips till andra som vill gå ner i arbetstid för att kunna kombinera karriär med andra projekt är att avsätta ordentligt med tid på att förbereda samtalet med chefen.
– Var noga med att presentera fördelarna för såväl dig som din arbetsgivare när du presenterar ditt förslag. Min erfarenhet är att fler arbetsgivare än man kan tro är mottagliga för den här typen av förslag om man bara presenterar det på rätt sätt. Innan du fattar beslutet kan du fundera på vad som verkligen är viktigt för dig. Att gå ner i arbetsid innebär visserligen en lönesänkning, men det är ofta möjligt att klara sig på en lägre lön. För min del uppvägs det av en ökad livskvalitet som är mycket värd, säger Magnus Jahnsson.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.