Författare berättar

Smärtan ur annat perspektiv

Av Monica Ivesköld

GunnelLastWGunnel, 60 år fyllda, med en dotter och tre barnbarn, har mycket gemensamt med mig.

Gunnel har jobbat med många olika yrken. Efter ett diskbråck 1993 omskolning, 5 år senare tjänstledigt för studier. Andra året blev hon allvarligt sjuk. Här började Gunnels sjukdomsresa.
Hon fick ulcerös colit, en autoimmun sjukdom, förvärrad av stress. Den yttrade sig fysiskt för henne. Gunnel fick även diagnosen Fibromyalgi. Hon började studera vägar för att läka sig själv samtidigt som hon fick cellgifter vilka gjorde att hon mådde dåligt.

Gunnel läste om hur man kunde läka sig själv, framförallt boken ”Den självläkande människan”, och tog hjälp av en näringsterapeut. Smärtan minskade, hon blev friskare, och sjukdomsskoven kom inte längre lika tätt. Sedan 2008 äter hon inte längre den medicin hon, enligt läkaren, skulle behöva ta resten av livet.

År 2008 blev Gunnel uppsagd p g a nedskärningar. Hon utbildade sig till hälsocoach, läkte tarmen och slutade med medicinen. Därefter startade Gunnel sitt företag, VaraHela, med inriktning coach, taktilmassage mm.

Ett minne på ett övergrepp när Gunnel var 5 år, kom upp till ytan någon månad efter hon startat företaget.
Idag är Gunnel utbildad hälsocoach med NLP, taktipro taktilmassör samt inom kinesiologi, hypnos och reiki.

Den stora ekonomiska kraschen 2008 påverkade Gunnel och klienterna började avboka sina tider. Fick inte behålla företaget för A-kassan.

Det kognitiva funkar inte när hon blir för trött. Binjure-utmattning eller ME – läkarna kan inte avgöra. Danderyds sjukhus har en forskningsgrupp som arbetar med att utesluta andra saker. Hon har även diagnosen hypotoreus, dvs underfunktion av sköldskörteln = för låg ämnesomsättning.

Gunnel började skriva anteckningar, när hon började läsa om allt ovan. Smärtan släppte inte helt, trots förändringar av kost och livsstil. Hon började skriva brev till smärtan.
En natt vaknade hon av en röst inom sig som sa, skriv boken ”Min vän smärtan”. Hon samlade ihop anteckningarna, gjorde en struktur till boken – först som en handbok. Det slutade med att det blev en bok i 2 delar; en självbiografisk berättelse och en handbok på slutet. Smärtan tar henne med på platser i tid och rum. Hon gestaltar sina tankar och filosofi i en dialog – och får därmed svar på egna frågor.

Det var utmanande att skriva boken. Den är så sann som hon bara kan delge, helt utlämnande och tar fram demonerna i ljuset.

Gunnels framtidsplaner?

Först blev det föreläsning på Hälsofrämjandet – Smärtan ur annat perspektiv.

Gunnel har utmanat rädslan för att föreläsa. Upplever att detta är hennes kall. Nu mailar hon till olika föreningar, lägger upp information på facebook samt arbetar vidare med tanken: Vad kan jag göra för att använda smärtan för att få ett bättre liv (även den mentala smärtan)?
Smärtan finns där av en anledning – för att tala om att något är fel. Gunnel vill förmedla synen på smärtan som en slags Guide. Hon vill inspirera till ett liv i harmoni med sin kropp. Det finns naturliga hjälpmedel.

Nästa steg för Gunnel är att läka Sköldkörteln. Nu äter hon medicinen Levaxin, något hon hoppas slippa i framtiden.

Framgång för Gunnel är att ha möjlighet att göra det hjärtat önskar, att kunna leva på sin passion. Att inspirera, att sprida kunskap om vägen till bättre hälsa, bättre miljö och att kunna ta betalt för detta ute på företag. Att skriva fler böcker och artiklar i ämnet, så att bud­skapet kommer ut.

Med dessa mina ord, önskar jag Gunnel ”all lycka till” och är övertygad om att hon kommer att lyckas. Vi behöver dig, Gunnel, och dina kloka ord.

 

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.