Författare berättarHitta din motivation

Fem frågor till Anna-Karin Jäntti

I våras lanserades antologin Hitta din motivation där 15 författare ger sina bästa motivationstips. Anna-Karin Jäntti medverkar med kapitlet ”Motivation att bli frisk från anorexi”.

Berätta kort om dig själv
Jag heter Anna-Karin Jäntti, inom snar framtid 47 år, och är tonårsförälder. Uppvuxen i arbetarklassmiljö och har med bland annat akademiska studier gjort en så kallad klassresa.

Jag är utbildad socionom och rektor. Vid sidan av detta har jag studerat pedagogik, internationella relationer, migration samt islamologi. Då jag gick en skrivkurs vid Fridhems folkhögskola vaknade mitt intresse för skrivande. Jag arbetar inom socialtjänsten.

Berätta kort om vad du skriver om i boken
Jag delar med mig om en svår period i mitt liv, då jag var anorektiker. Meningen med min text är att, i ett bredare perspektiv, visa att det går att ta sig ur en svår situation. Jag anser att det är av betydelse vilka människor vi omger oss med i ett sårbart läge för att vändningen mot något positivt ska ske. Vi har alla motivationsfaktorer som tillsammans med människor, som tror på oss, kan förändra en livssituation.

Hur sorterar du din bokhylla?
Som mycket ung hade jag en bokhylla med mycket böcker. Från vänster med de jag kunde återgå att läsa om och tyckte bäst om. Vid ett tillfälle beslutade jag mig att inte samla på mig böcker utan gav bort dem. Det gör jag än idag. Köper jag en bok ger jag den vidare till någon som jag tror kan behöva läsa just den boken. Hitta din motivation har jag gett till människor som kan tänkas behöva läsa den eller som en vänlig gest. När jag var medförfattare till min första antologi, Dessa våra stigar till Olofström, om finsk arbetskraftsinvandring, gav jag ett exemplar till ett bibliotek i Malmö. Min förhoppning var att någon skulle slinka in på biblioteket och låna boken, som var skriven på både finska och svenska. Bibliotek är en fantastiskt påfund som ger tillgång till kunskap och bildning för alla, oavsett socioekonomisk bakgrund. Dessa stödjer jag gärna.

Vad läser du just nu?
Två böcker. Den besvärliga mångfalden av Qaisar Mahmood samt Hans Roslings Hur jag lärde mig förstå världen.

Vad längtar du mest efter just nu?
Att jag ska nå mina uppsatta mål samt att coronaeländet upphör.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.