Författare berättar

Över en sommarfika med Malin Wennerhult

Berätta kort om dig själv
Jag heter Malin Wennerhult är 43 år och bor i Hallstahammar med min man och våra tre pojkar. Till vardags är jag mellanstadielärare i Västerås i ämnena svenska, SO och matematik. Jag tycker om att fotografera och göra utflykter tillsammans med familjen. Jag älskar att läsa högt och att berätta berättelser, både för mina egna pojkar, i skolan och i olika kyrkor. Det är underbart att se barn alldeles blickstilla och med tindrande ögon ta del av en spännande berättelse. Skrivandet har varit ett intresse ända sedan jag var barn och jag har fått några krönikor och reportage publicerade. ”Eftermiddagskaffe på Kungsö” är min andra publicerade novell. Jag har tidigare medverkat i novellantologin ”Över en vårfika”.

Hur fick du idén till din novell?
När jag hörde att det skulle bli en sommarfika-antologi visste jag direkt att min novell skulle utspela sig på min släkts sommarparadis. Temat ”meningen med livet” passar också in. Det känns nästan som att en fika på Kungsö ÄR meningen med livet.

Upplägget till novellen fick jag när jag vaknade en natt. Hela berättelsen spelades upp som en film. Det var ganska häftigt faktiskt. Sen var utmaningen att skriva ner det så att miljön och händelserna blir lika levande för läsaren som den är för mig och att skala av så att det inte blir för mycket. Urvalet av personer och miljöbeskrivningar var svårt eftersom 40 års erfarenheter av platsen och dess människor ska vaskas ner till några få sidor. Jag hade min sexåring som testlyssnare. Han satt väldigt fokuserad i början när jag läste. Men när han tappade koncentrationen förstod jag att jag började bli för ”pratig” i texten och där fick jag stryka och ändra.

Vad betyder skrivande för dig?
Många olika saker! Skrivandet är för det första ett sätt att tänka. När jag sätter ord på tankar, situationer och känslor så klarnar ganska mycket. I mitt jobb som lärare hjälper skrivandet av dokument mig att upptäcka mina elevers styrkor och svårigheter, vilket är en förutsättning för att de ska kunna få det stöd som de behöver. För det andra är skrivandet terapi när livet är tungt; då kan jag skriva av mig och även upptäcka att jag tröstar mig själv. Till sist har vi det härligaste och samtidigt mest krävande skrivandet: skapandet av berättelser som vill läsas av andra. Jag gillar att bearbeta texter. När berättelsen äntligen har värkt fram får jag mejsla ut känslor och miljö så att det blir tydligt för läsaren och ett bra flyt i texten.

Senast lästa bok?
Barnboksklassikern ”Den hemliga trädgården” av Frances Hodgson Burnett som jag har läst högt för mina elever. Trots att boken är hundra år gammal lever sig barnen in i den och känner igen sig i karaktärerna.

Berätta om ditt bästa fikaminne
Det var nog när jag och Jonas stämde träff på ett konditori på Kungsgatan i Stockholm. Jag minns inget av fikabrödet. Men jag minns känslorna och vad vi pratade om. Vi uttryckte båda två att vi var intresserade av varandra. Och även om vi inte blev ett par den dagen så var det ändå där det började och nu har vi varit gifta i nio år. Livsavgörande saker kan hända över en fika!

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar, filosoferar och löser världsproblem. I mitten av juni ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Över en sommarfika” där 28 författare delar med sig av berättelser om livets mening. Malin Wennerhult medverkar med novellen ”Eftermiddagskaffe på Kungsö”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.