Författare berättar

När livet går sönder – Josefin Kylli

Av Josefin Kylli

Josefin jobbar som barnskötare på en förskola. På sin fritid skriver hon mest noveller och dikter om olika sorters relation i vardagssammanhang. Hon har gått fyra skrivarkurser och rekommenderar alla som tycker om att skriva att göra detsamma. Hon lyssnar mycket på Melissa Horn och inspireras av hennes musik. Just nu skriver hon på en text som hon hoppas ska bli en roman så småningom. Hon drömmer om att få träffa elefanter och apor samt att få simma med sköldpaddor igen.

Josefin KylliOm mig som författare
Jag har medverkat i två antologier tidigare – ”Ska nya röster sjunga?” och ”En känsla av frihet” – båda två ett resultat av olika skrivarkurser för ungdomar i Hörby. Men skrivandet började ju innan dess. I mellanstadiet tycket jag om att skriva berättelser. Jag skrev långa fanfiction-berättelser om Kitty Drew. Hon var min stora idol! Och i slutet av högstadiet bestämde jag mig för att jag ville bli författare. Att ”bli” författare är ju ganska mycket mer komplext än så och jag skulle inte direkt kalla mig författare, men det var då jag började ta skrivandet mer på allvar.

Vad skriver du?
Jag skriver noveller och dikter, och allt jag skriver handlar om relationer, de allra flesta om någon sorts kärleksrelation. Att skriva om relationer och framförallt om kärlek kan vara det lättaste och det svåraste som finns. Lätt för att så många kan känna igen sig i det, men svårt för att det är så lätt att fastna i klyschor. Men så är det väl med allt man skriver. Egentligen har det ju redan skrivits om allting. Det gäller bara att hitta nya sätt att beröra läsaren på.

Vem är din favoritförfattare och vilken fråga vill du ställa henne/honom?
Jag läser inte så mycket av henne nu men jag måste ändå svara Meg Cabot. Hennes böcker och karaktärer har betytt väldigt mycket för mig. Meg Cabot skriver väldigt öppet om sitt liv som författare på sin blogg, så om jag skulle ställa en fråga till henne skulle det nog vara en personlig fråga och om jag inte skulle vågat fråga det skulle jag nog frågat henne vem av hennes karaktärer hon skulle kunna tänka sig att bo med.

Om du tvingades leva på en öde ö och bara fick ta med dig EN bok – vilken skulle det vara?
Kapitulera omedelbart eller dö av Sanna Näsling. Där finns så många fina uttryck och så mycket att skratta och le. Man tröttnar aldrig för hon blandar poetiska uttryck med rått språk och får det ändå att flyta. Och så är hon inte ett dugg stereotyp i sitt skrivande vilket är helt lovely!

Vilka är dina tips för att skapa tid för skrivande?
Att ta tillvara på all ledig tid och att prioritera skrivandet. Att ha skrivandet och storyn i tankarna hela tiden, att låta sig inspireras av allt som händer och att skriva ner en idé direkt när man kommer på den. Min mobil är full med osammanhängande texter och scener som jag har skrivit på bussen, på tåget, på caféer, var som helst. Direkt när jag kommer på någon scen som jag vill skriva så skriver jag ner den. Innan väntade jag alltid, antingen tills jag kom hem till datorn eller till nästa dag. Oftast kom jag ihåg vad jag ville skriva men känslan var helt borta. Och det är ju känslan man vill fånga.

Vad är ditt bästa tips för att ta dig ur skrivkramp?
Jag tror att det är viktigt att försöka skriva fritt, helt utan hämningar och tänka bort att ens text en dag ska läsas. Att bli läst är ju det absoluta målet som skribent, men att veta att folk kommer läsa det man skriver kan också hämma kreativiteten och skrivandet och leda till skrivkramp. Så är det i alla fall för mig.

 

I början av juni ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Insikter” där 32 författare delar med sig av om hur och varför folk kommit till insikt. Josefin Kylli medverkar med novellen ”När livet går sönder”.

Alla har vi hört uttrycket ”att komma till insikt”. För de flesta av oss innebär det att förstå, verkligen förstå, innebörden av en händelse, något vi varit med om eller som vi hört. Insikt – det är ett ord som sällan upplevs som särskilt laddat, men som ofta kostat både blod, svett och tårar att komma till. En insikt kan se ut på många olika sätt och betyda olika mycket beroende på vem du frågar.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.