Författare berättar

Farfars stuga – Lena Larsson

Av Lena Larsson

Under flera år pluggade Lena olika ämnen som psykologi & pedagogik och tog en fil kand i idéhistoria samtidigt som det hände en hel del i privatlivet. Hon ser livet som en process med möjligheter till själslig utveckling och menar att det svåra kan kännas lite lättare om man tänker att den fasen också brukar innehålla något fint att upptäcka och utveckla. Lena tycker om att tänka och prata om tillvaron, både det som sker i samhället och det som sker inom individen. Tankar och reflektioner som blir till det hon kallar “livsnära texter” skrivna i en personlig ton fylld av härlig humor och seriöst allvar.

Om mig som författareLena Larsson
I jobbsammanhang har det blivit många informativa texter som t ex broschyrer och då gäller det att vara fyndigt kreativ inom en begränsad ram. Jag har haft ansvar för, och handlett olika skrivprojekt och interntidningar. Under åren har jag gått olika typer av skrivarkurser och varit aktiv medlem på skrivarsidor. I mina egna bloggar och hemsidor har jag skrivit det “hjärtat varit fyllt av”. I april 2014 blev jag klar med e-boken “Ack du ljufva liv!” som är en samling olika livsnära texter som hör samman i en högre mening. Att ha skrivit den för att dela tankar med andra, känns väldigt meningsfullt för mej. Jag hoppas på mer sånt framöver. Boken kan du
 ladda ner helt gratis på hennes bloggwww.nygamlaord.blogspot.se

Vad skriver du?
Allt jag skriver rör ju tillvaron på ett eller annat sätt. Det är därför jag kallar de “livsnära texter”. Jag skriver för att jag vill skriva om det men min förhoppning är ju att det ska “roa, beröra och väcka tankar”.

Vem är din favoritförfattare och vilken fråga vill du ställa henne/honom?
Jag läser mycket och det finns många böcker som fångat mitt intresse, deckare, romaner, självbiografier och de som handlar om personlig utveckling. Men kanske skulle det vara intressant att prata med de som skrev runskrifter och höra vad som hände om de skrev fel tecken i slutet av huggprocessen. För det är ju en intressant fråga om man kan ändra det som är “skrivet i sten” …

Om du tvingades leva på en öde ö och bara fick ta med dig EN bok – vilken skulle det vara?
Jag kan ha lite dåligt minne och jag gillar att läsa om filosofer och deras tankar så den kombinationen gör att jag skulle ta med mej “Bonniers stora bok om filosofi” som också är rikligt fylld med illustrationer vilket gör allt ännu mer lärorikt och spännande. Den skulle ge intressant läsning för en lång tid.

Vilka är dina tips för att skapa tid för skrivande?
Jag har inte nån särskilt avsatt tid för skrivandet utan skriver när som helst, både för hand och på datorn. I blocken skriver jag t ex innan jag somnar, medan jag lagar mat, när jag samlar mina tankar osv. På kvällen har jag teven på samtidigt som jag sitter och skriver i datorn.

Om man vill skriva men känner att man inte har tid för det kan man se vad man gör under sin vakentid, kanske upptäcker man att det finns något man kan välja bort för att få skrivtid. Om man har möjlighet kanske man bara ska bestämma en fast skrivtid, t ex söndagar mellan 15:00 – 17:00.

Vad är ditt bästa tips för att ta dig ur skrivkramp?
Då tar man en paus från sitt skrivprojekt och skriver mejl eller skriver ner sina tankar om olika ämnen. Leker lite med ord och meningar. Letar synonymer. Man kan klippa ut rubriker och bilder från tidningar och lägga i nån låda eller kuvert och sen när det blir lite skrivkrampigt tar man upp ett sånt urklipp och under t ex 5 minuter eller på 10 rader, utan att försöka leva upp till några krav på att det ska vara klokt eller rättstavat, skriver man ner de tankar som väckts. Bättre att skriva “lekfullt” än att stanna kvar i låsningen.

 

I början av juni ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Insikter” där 32 författare delar med sig av om hur och varför folk kommit till insikt. Lena Larsson medverkar med novellen ”Farfars stuga”.

Alla har vi hört uttrycket ”att komma till insikt”. För de flesta av oss innebär det att förstå, verkligen förstå, innebörden av en händelse, något vi varit med om eller som vi hört. Insikt – det är ett ord som sällan upplevs som särskilt laddat, men som ofta kostat både blod, svett och tårar att komma till. En insikt kan se ut på många olika sätt och betyda olika mycket beroende på vem du frågar.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.