Författare berättar

Önskningarna – Jessika Nilsson

Av Jessika Nilsson
Foto Petronella Hyll

Jessika Nilsson föddes med en konstnärssjäl och finner kreativa vägar var hon än går. Hon skriver, målar och fotograferar, men provar gärna nya tekniker och material i sitt konstnärskap. Tidigare har hon arbetat som frilansjournalist och som redaktör för en medlemstidning och ägnade ett år i början av 2000-talet åt en författarskola på Jakobsbergs Folkhögskola. Helst skriver hon kortprosa, lyrik och noveller. 

Jessika NilssonOm mig som författare
Jag har skrivit så länge jag kan minnas och hade redan som liten författardrömmar. I början av 2000-talet tog jag tag i drömmen och unnade mig ett helt år av skrivande då jag gick Skrivarverkstaden på Jakobsbergs Folkhögskola. Då hade jag gått ett år på Reportagelinjen på samma skola och jobbade parallellt som frilansjournalist och redaktör för en medlemstidning. Jag publicerade krönikor, noveller, reportage och artiklar i långa banor och agerade själv fotograf och illustratör till mina texter. Sedan dess har jag skrivit sporadiskt, jobbat lite som copy och ägnat mig åt konstnärskap i största allmänhet. Det ligger några texter i en byrålåda och drömmen lever om en barnbok, en bok med kortprosa samt vem vet – det kanske kan bli en roman i framtiden!

Vad skriver du?
Främst kortprosa och lyrik, men även noveller och texter utan sammanhang. Texter föds inom mig hela tiden och en del rinner ner i tangentbordet om kvällarna. Jag är ingen tv-människa.

Vem är din favoritförfattare och vilken fråga vill du ställa henne/honom?

Jag har nog tre författare som jag gärna återkommer till. Stephen King, Lena Sundström och Åsa Larsson. Frågor till dem? Som gammal journalist skulle jag nog svara – vad driver dig i ditt skrivande?

Om du tvingades leva på en öde ö och bara fick ta med dig EN bok – vilken skulle det vara?

Oj, det var en svår fråga. Jag återkommer inte gärna till böcker jag läst, jag förbrukar dem och går vidare. Det får nog bli en överlevnadsbok för aktuell plats, jag är ganska praktisk av mig!

Vilka är dina tips för att skapa tid för skrivande?

Strunta i att sätta på tv:n.

Vad är ditt bästa tips för att ta dig ur skrivkramp?
Sätt dig och skriv. Vad som helst. Man kan ge sig själv 3 ord och 10-15 minuter – man skriver tills klockan ringer och kastar sedan bort det man skrivit. Då är man igång och kan börja producera text! 

Läs mer om Jessika på facebook.

 

I början av juni ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Insikter” där 32 författare delar med sig av om hur och varför folk kommit till insikt. Jessika Nilsson medverkar med novellen ”Önskningarna”, som är hennes andra publicerade novell i en antologi.

Alla har vi hört uttrycket ”att komma till insikt”.  För de flesta av oss innebär det att förstå, verkligen förstå, innebörden av en händelse, något vi varit med om eller som vi hört. Insikt – det är ett ord som sällan upplevs som särskilt laddat, men som ofta kostat både blod, svett och tårar att komma till. En insikt kan se ut på många olika sätt och betyda olika mycket beroende på vem du frågar.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

One thought on “Önskningarna – Jessika Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.