Författare berättar

Han skrev boken om framgång och lycka

Av Nina Jansdotter

bengt_alvangBengt Alvång arbetar affärsmässigt med styrelsearbete och punktinsatser inom expansion på två human resource-företag som han byggt upp de senaste åren och  som finns på 13 orter med 30 anställda. Utöver det skriver han böcker om sådant han vill skriva böcker om. Hittills har han givit ut tre stycken – en novell som handlar om att gå vidare efter personliga katastrofer, en bok om hur man hamnar på Googles förstasida och en bok som kom ut nyss – How to Create Happiness – Cracking the code of personal development. Bengt kommer snart ut med en bok baserad på intervjuer han gjort med överlevare från Auschwitch och Thailands tsunami, samt en bok i rekryteringsteknik.

Bengt är 55 år och bor i Haga i Göteborg. Han drivs väldigt mycket av nyfikenhet och en vilja att bidra till att vårt samhälle blir snällt, rättvist och äventyrligt.
– Jag tenderar att lägga välgörenhetsdonationer på organisationer som hjälper utsatta barn och kvinnor, för oavsett att jag själv tror att man kan vara sin egen lyckas smed så finns det situationer där en yttre temporär hjälp absolut behövs för att rättvisa och lycka skall segra – tyvärr.

Varför skrev du boken om hur man skapar lycka?
– Jag skrev den för att jag var så fascinerad av att jag på två år lyckats med något jag inte lyckats med hittills, trots att möjligheterna funnits. Efter en period av intensivt arbete inom mina företag och intensiva studier av allt jag kunde lägga händerna på inom personlig utveckling – The Secret, Anthony Robbins, Paulo Coelho, Esther Hicks och till och med både Koranen och Bibeln. Efter att jag läst det så befann jag mig i en situation där allt i mitt liv var i balans och allting fungerade. Jag använde mina företag som försökskaniner för de kunskaper jag samlade på mig inom personlig utveckling och framgångsstrategi, för att inte gå vilse i flummerier.

Bengt förutsatte om kunskaperna fungerade så skulle det visa sig i faktiska siffror och resultat i företagen, om han nu inriktade mig på företagen. Han tycker inte om ordet entreprenör i sammanhanget, för det antyder att man gillar att bygga för byggandets skull eller för att man vill tjäna mycket pengar eller bara för att man är så otroligt handlingskraftig och drivande att man måste bygga upp saker, menar han. Sådan är han inte.
– Jag är egentligen mer intresserad av författeri, musik och skådespeleri, och jag blev inte rädd för att denna framgång och balans inom affärer och relationer och andra projekt skulle försvinna. Jag var inte heller övertygad om att den skulle fortsätta för alltid. Men jag upplevde att det var jag som bar ansvaret för både långsiktig framgång och långsiktigt misslyckande, och jag hade sett att problem och misslyckanden gav mig tillfälle att lära mig mer och utveckla sidor hos mig själv som jag inte visste att jag hade, så problem blev inte något jag ville undvika till vilket pris som helst.

Bengt skrev alltså boken för att han ville sätta de principer på pränt som han läst om i böckerna, helt enkelt och därför skrev han själv boken om hur man kan uppnå framgång och lycka på naturlig väg ute i verkligheten.

Vad utmanade dig när du skrev den?
– Att fullborda något som aldrig kommer att försvinna och som jag hoppades, och hoppas, kommer att kunna påverka människor i positiv riktning, säger Bengt.

Vad är framgång för dig och varför är du intresserad av det temat?
– De flesta människor har någon dröm som de vill förverkliga. Om de säger att de inte har det så har de oftast haft det tidigare, men den så kallade ”verkligheten” har visat dem att det är för jobbigt att tro på sin dröm, för det är osannolikt att den någonsin uppnås. Att väcka drömmar och hopp till liv – det är en fantastisk sak, oavsett om det sker med mig själv eller med andra. Inget av värde har skapats i denna värld utan att det fanns folk som vågade drömma och som stod emot välmenande realister, det snällaste jag kan kalla dem.

Måste man “kämpa” för att bli framgångsrik, eller finns det andra sätt?
– Fiendeskap eller motkraft mot det man vill uppnå – och det behöver inte vara ”onda” krafter –  uppstår där ute i verkligheten, så fort man vill någonting och har ett syfte att ta sig dit. Det kan vara brist på tid och pengar, det kan vara någon som vill hindra en, det kan vara statlig byråkrati eller människors motstånd mot att köpa av dig.

Spelet, om man vill kalla det så handlar enligt Bengt om att övervinna dessa hinder och dessa motstånd och ta sig till sitt mål. Det betyder inte att det värdefullaste är att vara framgångsrik eller uppnå sina mål. Det är kanske viktigare att vara på väg, att känna att man har framgång i den riktningen, och det är därför begreppet framgång fascinerar honom.

Vilket vanligt misstag gör många som vill bli framgångsrika?
– De fokuserar mer på nuvarande negativa verklighet, eller på farorna eller problemen i framtiden, än på hur det skall vara när de uppnått sitt mål. En vanlig orsak till det är att någon hjälpsam person hjälper dem på traven genom att påpeka hur osannolikt det är att de skall kunna uppnå sin dröm eftersom det ”statistiskt sett …” Eller så kan kommentaren vara att ”du har ju inte den utbildningen” eller ”är det inte bättre att du ägnar dig åt något du redan kan?”

Ibland kan påpekandet helt enkelt låta så här ”jag tycker du låter lite fånig när du pratar så där, du kanske borde tänka på det så kanske folk tar dig på lite mer allvar – bara en åsikt från en vän.”

Har du själv gjort något misstag och vad lärde du dig?
– Jag har till exempel märkt att när jag gör ett misstag så är det oftast för att jag antar att något är si eller så,  Jag försöker bli bättre på det, men jag vill ju inte tappa hastighet eller hamna i fällan av att kräva garantier för framgång, för det finns inte. Långsiktigt så tror jag man kan komma väldigt långt när det gäller att nå sina mål, men under resans gång sker misstag och misslyckanden. Det är då man sätts på prov.

Vad tror du krävs framöver i den tiden vi lever i för att bli framgångsrik?
– Man måste lära sig att se vilken information man kan lita på och inte, samtidigt som man inte blir cynisk och överkritisk mot allt, för då kommer man bara framkalla en massa negativa saker i sitt eget liv. Väldigt mycket information där ute är propaganda med dolda intressenter i bakgrunden. Man måste bestämma sina egna steg och man måste ha klart för sig om den information man agerar på eller reagerar på är trovärdig, obekräftad, tveksam eller ren lögn.

Dina tips till andra som du vill dela med dig av?
– Håll dig själv optimistisk och positiv och fysiskt i form genom stärkande och inspirerande studier, umgänge och aktiviteter. Lös problemen på vägen mot målet i en anda av nyfikenhet, hopp och förväntan.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.