Författare berättar

Över en vinterfika med Daniel Brandt

danielbrandt_vinterfikaBerätta kort om dig själv
Jag är uppvuxen i Eslöv och den sydtyska staden Trier. Numera är jag bosatt i Malmö och arbetar till vardags som art director. På fritiden tar musiken, fotografering och berättandet över. Jag försöker samarbeta med andra likasinnade så ofta det är möjligt för att gemensamt nå nya kreativa vidder, vilket är bland det bästa jag vet.

 


Hur fick du idén till din novell?
Eftersom de mer självklara tolkningarna av temat för den planerade antologin inte riktigt lockade mig, valde jag att istället tolka det utanför det förväntade. Livsförändring är förstås väldigt brett, men jag bestämde att inte skriva utifrån en alltför personlig vinkel. Vintern blev nästan genast till en nukleär vinter och fikan en absurd kontrast i form av tända ljus, ostron och snittar. Sedan föll snabbt resten av detaljerna på plats. Karaktärerna i berättelsen bjöd in till en formell språklig hållning och en lek med klassiska stereotyper som jag fann tilltalande att utforska. Kanske inte en form som håller för en hel roman, men det är också en av fördelarna med novellens format.

Vad betyder skrivande för dig?
Skrivandet är för mig en magisk kreativ process som är allt från tidskrävande och frustrerande till förlösande och alldeles fantastisk. Jag älskar att gå och klura på små frön till berättelser. Det kan vara de enklaste tankar till en början, sedan tycks scener, dialoger och karaktärer bara dyka upp från ingenstans och forma en helhet som bara måste skrivas ner. Det är möjligen bara en av mina många kreativa sidor, men kanske den jag älskar högst och har burit med mig längst – allt sedan jag själv började läsa. Språket är underbart och öppnar upp så många tankar och möjligheter!

Senast lästa bok?
Jag håller just på att läsa om en del klassisk Science Fiction från en av mina favoriter, Isaac Asimov. Senast Pebble In the Sky som är något av en förstudie till hans senare episka verk om Stiftelsen.

Vad är ditt favoritfika?
Vinterns fika är kanske de bästa. Det finns så mycket gott! Men något så enkelt som kardemummaskorpor och glögg är nog min personliga favorit.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar , filosoferar och löser världsproblem. I början av december ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Över en vinterfika” där 33 författare delar med sig av berättelser om livsförändring. Daniel Brandt medverkar med novellen ”Vinterns härskare”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.