FEATUREDFörfattare berättarÖver en fika i Svea Rike

Över en fika med Jeanette Niemi

Berätta kort om dig själv
Jag bor i Tyresö med min familj. Skrivandet är en viktig del i mitt liv, jag skriver varje dag. Året runt. Jag älskar att vara ute och frihet är en stark drivkraft och något jag värderar högt i livet. Det visar sig på många sätt men främst att jag driver mitt företag Kreationslotsen på webben. Jag hjälper författare att skriva läsvärda böcker som skrivcoach och kursledare. Kurser på distans via webben men också skrivresor till svensk skärgård om sommaren och till platser som Italien och Bali övrig tid. I mitt liv finns plats för att njuta arbete, familj, skrivande, läsning och promenader varje dag.

Hur fick du idén till din novell?
Jag är mycket intresserad av mänskligt beteende och i mitt skrivande utforskar jag specifikt det här med hur lite vi vet om människor vi har i vår närhet. Om man ser till det statistiska antalet mördare, våldtäktsmän och andra våldsverkare så bör dessa kategorier finnas representerade i vår omedelbara närhet – som i grannskap och arbetsplatser. Koloniområdet fick här ta den rollen och jag visste direkt när jag hörde titeln Över en fika i Svea rike att jag vill skriva om den rädsla jag upplever i människors oförmåga att acceptera olikheter och den ökande främlingsfientlighet vi har mitt ibland oss.

Hur sorterar du din bokhylla?
Efter SAB:s klassifikationssystem efter ämneskategorier och bokstavsordning som på biblioteken.

Vilken är din mest heliga plats?
Naturen. Hämtar kraft i skogen eller vid vatten.

Vad är du mest rädd för?
Människors oförmåga att vara öppna för olikheter som t ex främlingsfientlighet.

Vem fikar du helst med?
Min dotter Sandra.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar, filosoferar och löser världsproblem. I början av december ger Ariton Förlag ut ”Över en fika i Svea Rike”, en novellantologi där 35 författare delar med sig av berättelser om sådant som skrämmer oss. Jeanette Niemi medverkar med novellen ”Mitt ibland oss”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.