Författare berättar

Över en vinterfika med Karin Eberhardt Grönvall

karin-eberhardt-gronvallBerätta kort om dig själv
Ett minst sagt omväxlande liv har äntligen lett mig till skrivandet. Uppvuxen i en liten by i södra Västergötland mer eller mindre flydde jag utomlands efter studenten och arbetade som reseledare och bartender. När jag fått perspektiv på “tonårsupproret” vände jag åter till Sverige, träffade mina barns far, var hemmafru i sju år, skilde mig och tog socionomexamen i mogen ålder. Nåja – sååå gammal var jag inte, 37 när jag var klar med studierna och upptäckte att det inte längre fanns något större behov av socionomer. Så jag fick arbete på Barnmiljörådet där jag bl a arbetade med frågor som rörde barns rätt till lek och barns utsatthet för våldspåverkan. Barnmiljörådet omvandlades till Barnombudsmannen, jag slutade där och fick efter ett tag arbeta på Bröstcancerföreningen i Stockholms län med att administrera, organisera och bygga upp verksamheten. Jag blev utbränd, flyttade till Österlen och under tiden efter skilsmässan från barnafadern hann jag med några riktigt dåliga förhållanden. Men ingenting dåligt som inte har något gott med sig – jag har fått massor av erfarenheter och stoff till skrivandet. Min debutroman, Hjärngrepp, kom ut i våras och nästa är på gång.

Hur fick du idén till din novell?
Idén till min novell, Far är död, fick jag när jag tänkte tillbaka på min egen barndom. Jag ville ge en bild av hur en förälders plötsliga död kan påverka en ung människa. Självklart påverkas man av en nära anhörigs död oavsett ålder, men i min novell försöker jag visa hur relationen till den förälder som är kvar också förändras. Detta är förstås speciellt när det gäller unga människor.

Vad betyder skrivande för dig?
Skrivandet betyder nästan allt för mig nu, när jag äntligen som pensionär upptäckt att andra vill läsa det jag skriver och att det betyder något för dem. Jag kan förmedla det jag tycker är viktigt, ofta utifrån egna erfarenheter, i form av romaner och noveller. Det gör mig lycklig!

Senast lästa bok?
Jag har ofta flera böcker på gång samtidigt. Gärna en ljudbok och en pappersbok. “Min fantastiska väninna” av Elena Ferrante är nog den senaste – samtidigt som “Amerikanska jeans” av Jan Guillou.

Vad är ditt favoritfika?
Mitt favoritfika är nog äppelbullarna på Pedersens konditori i Simrishamn tillsammans med en kopp svart, starkt kaffe.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar , filosoferar och löser världsproblem. I början av december ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Över en vinterfika” där 33 författare delar med sig av berättelser om livsförändring. Karin Eberhardt Grönvall medverkar med novellen ”Far är död”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.