Författare berättar

Över en vårfika med Jessika Lilja

Berätta kort om dig själv
Jag heter Jessika Lilja och är född 1979. Jag är uppvuxen i Luleå och nerflyttad till Ängelholm där jag jobbar som legitimerad arbetsterapeut och bildterapeut. Mina handväskor förstörs ofta av att en bok, en näve med bläckpennor, och en sliten anteckningsbok ständigt får trängas tillsammans, och än värre blir det när kameran också kommer med. När det gäller val av böcker att ta med mig varierar det kraftigt mellan olika genrer, just nu är det deckare som är min följeslagare. Förutom att läsa, skriva och fotografera spenderar jag min tid med att måla varelser och miljöer som är ett hopkok av fantasi och verklighet.

Hur fick du idén till din novell?
Idén till min novell ”Röda ballonger” dök upp när jag var på väg hem från konstrundan. Jag gick förbi ett café där jag såg en man som påminde om en manlig bekant till mig. Jag mindes det samtal vi hade för många år sedan då han kom till mig för att få råd utifrån sin situation. Han berättade att han varit otrogen sin sambo och haft en längre sexuell relation med hennes bästa väninna. Jag har av och till tänkt på hans situation, och jag har inte kunnat låta bli att fundera över väninnornas relation till varandra. I novellen valde jag att utforska detta dubbelspel genom att ikläda mig rollen som bästa väninnan. Vad händer inom mig och vad händer på caféet med väninnan?

Är det viktigt att läsa böcker?
För mig är det jätteviktigt att läsa böcker. Det är ett sätt att varva ner och det är även ett sätt att få distans till min vardag och mig själv genom att förflyttas till andra tider, platser och världar. Eftersom jag älskar att skriva är det också inspirerande att läsa böcker för att få idéer utifrån hur andra formulerar sig och hur andra bygger upp sina karaktärer, miljöer och hur de förmedlar sitt budskap.

Pocket, inbunden eller e-bok?
Pocket är det som gäller för mig. Jag läser gärna på resande fot så boken måste kunna hänga med mig och plockas fram på tåget eller på flygplatsen. När jag är uppslukad i en historia vill jag också gärna kunna njuta av boken på sandstranden eller ute på bryggan. Pocket är mitt val eftersom den är lätt att bära med sig, går utmärkt att trycka ner i handväskan och tål många miljöer.

Vad är ditt favoritfika?
Mitt absoluta favoritfika är ett glas påskmust och en myrstack (även kallad arraksboll).

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar , filosoferar och löser världsproblem. I mitten av mars ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Över en vårfika” där 26 författare delar med sig av berättelser om saker vi inte pratar om. Jessika Lilja medverkar med novellen ”Röda ballonger”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.