Över en fika kan allting hända

En viktig fika med Elin Westerberg

Berätta kort om dig själv
Jag är en väldigt tillfreds Svensson med radhus i Stockholmsförort, två barn, make, kombi men tyvärr ingen vovve. Jag njuter av att ha hittat rätt i livet genom att sluta leta efter något annat än just precis det jag har.

Hur fick du idén till din novell?
Den första tanken när jag såg ämnet var att det behövde vara en feelgood-novell, vilket är så långt ifrån min genre som det går. Jag funderade på hur jag skulle kunna svänga till det så att det passade mig och begravningsfika poppade upp.  Sedan kom huvudpersonen Laura och den korpulente Clemens von Spåår till mig, och på den vägen är det.

Vad betyder skrivande för dig?
Skrivandet ger mig möjlighet att försvinna bort i någon annans universum, någon annans värld för en stund. Jag kan ta mig in i någon annans huvud och uppleva världen genom deras ögon. Jag kan få ställa saker till rätta och jag kan få förklara för någon varför det blev som det blev utan att bli avbruten, utan att någon annan lägger sig i. Det är bara jag som bestämmer, mina tankar får flöda fritt.
Jag tror att möjligheten att få vara någon annan för en stund är förutsättningen för att jag sedan är nöjd med att vara precis den jag är, utan att jaga något annat.

Hur sorterar du din bokhylla?
Jag har en väldigt skral bokhylla, gamla och nya bakböcker, några böcker med husmorstips och annat som hör husmödrar från svurna tider till och min mans ärvda, olästa science fiction-böcker, allt sorterat i färgordning. Jag har aldrig tyckt om att läsa, däremot lyssnar jag mycket. Så, min skönlitterära bokhylla är digital och går att sortera precis som jag vill med en knapptryckning.

Hur viktigt är fika för dig?
Egentligen inte så jätteviktigt. Eftersom jag inte dricker kaffe så blir de regelrätta fikastunderna få. Timslånga fikor med vänner försvann när jag fick barn. Däremot är det korta, lilla mötet, där allahanda frågor om livet och världen avhandlas på jobbet viktiga. Att sitta ned en stund och prata om något helt annat än arbetet är som en energiboost och gör att vi kommer närmare varandra som kollegor. Det kanske är det som är fika? Med eller utan kaffe.

Vad är ditt favoritfika?
Jag älskar att baka så mitt favoritfikabord överdådigt. Jag tycker det ska vara tårta, inte hårda sugerpaste-tårtor utan fina, gamla rara recept med en modern tvist. Småkakor efter farmors tummade recept. Gärna något pilligt och omständligt också så att jag får sitta med en ljudbok i öronen och pilla och fixa halva natten innan fikat. Sällskapet ska vara familjen och vänner, lite rörigt, högljutt och lagom kaotiskt.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar, filosoferar och löser världsproblem. I slutet av november ger Ariton Förlag ut ”Över en fika kan allting hända”, en novellantologi där 32 författare delar med sig av berättelser om vardagsbetraktelser. Elin Westerberg medverkar med novellen ”Pacta sunt servanda”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.