Författare berättarLoser

Fem frågor till Elisa Lundmark

I slutet av september ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Loser” där 30 författare delar med sig av berättelser om förlorare. Elisa Lundmark medverkar med novellen ”Guldleterskan”.

 

Berätta kort om dig själv
Jag heter Elisa och är 26 år gammal. Jag är uppvuxen utanför Skellefteå, men är numera bosatt i Malmö. För tillfället spenderar jag mina dagar på Skrivarskolan i Malmö eller extraknäcker som badvärd på olika badhus. Just nu skriver jag mest noveller med sagotoner, s.k vuxensagor, eftersom jag tycker om att röra mig i gränslandet mellan realism och skröna. När jag inte knappar ner historier på datorn så ägnar jag mig helst åt att spela teater, plocka bär eller läsa.

Hur fick du idén till din novell?
Idén till novellen uppkom efter att vi på min utbildning fått i uppgift att skriva en novell efter ett valfritt bibelcitat. Med hjälp av citatet och med viljan att skriva en skröna kokade idéerna ihop till berättelsen om Helga.

Vilka är dina tankar kring begreppet loser?
Jag tänker att begreppet ”Loser” berättar mer om de människor som använder ordet än de som får det riktat mot sig. Någon blir kallad ”Loser” eftersom hen kanske inte uppnått det man inom normen “bör” ha uppnått för att ha “lyckats i livet”. Jag tror det bottnar i någon form av avundsjuka hos andra människor, eftersom de som blir kallade för “Losers” ofta har gått sin egen väg och har tusentals intressanta anekdoter att berätta.

Vad betyder skrivande för dig?
Skrivande för mig är ett utlopp för känslor, tankar och idéer. Det är mindfulness. Det är det lättaste och det svåraste. Det är att försöka och fantisera. Och sen tvivla och ta bort. Till sist är det bara att börja om igen eftersom det måste få finnas ett utlopp, och så är cirkeln sluten.

Vilken bok/vilka böcker ser du fram emot att läsa i sommar?
I sommar längtar jag efter att läsa Nina Wähäs bok Testamente som jag hört mycket spännande om. Sedan ska jag djupdyka ner i Torgny Lindgrens berättarskatt! Först och främst blir det “Minnen” som jag sparat till att kunna läsa under ljusa sommarnätter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.