Författare berättar

Över en vårfika med Cecilie Östby

Berätta kort om dig själv
Jag måste berätta något om att läsa och skriva för att kunna berätta om mig själv. Novellen “Experimentet” är inte självbiografisk på något sätt, men jag delar Pernillas passion för det skrivna ordet. Precis som hon var jag alltid brun som en pepparkaka på ryggen om sommarloven och blek om magen och ansiktet för att jag helst ville läsa. Jag tycker det är skönt när det blir höst och jag äntligen kan tänka igen och låsa in mig och skriva.

Jag har arbetat som journalist i över tjugo år och har de senaste åren börjat förverkliga min livslånga dröm om att skriva skönlitterärt. Det har blivit bidrag i tio novellantologier och min debutroman kommer ut på Ariton Förlag nu i vår.

 

Hur fick du idén till din novell?
Jag har förstått att många författare känner sig kluvna inför att både vara den introverta författaren och sedan visa upp sig som ett varumärke som ska sälja. Författaren är den som vänder och vrider på formuleringarna för att hitta den absolut bästa för att förklara eller beskriva. Sedan när boken är klar blir författaren en mytologisk person som ska försvara orden och samtidigt förväntas vara tillgängliga för att berätta om sitt privatliv. Så idén började med att jag funderade över hur det skulle vara om man faktiskt separerade de här två rollerna och sen kom Experimentet till mig.

Är det viktigt att läsa böcker? 
Att läsa är livsnödvändigt. Speciellt för en som skriver. Jag vet att det inte är rationellt på något sätt, men jag blir arg när jag hör människor säga att de inte läser. Vi har förmånen att kunna låna böcker gratis på bibliotek och ta till oss kunskap och erfarenheter från hela världen och förkovra oss i vad det är att vara människa. Att inte ta vara på den möjligheten är sånt enormt slöseri. Inte minst med tanke på att det fortfarande finns miljontals människor som är beredda att offra sina liv för att få chansen.

Pocket, inbunden eller e-bok? 
Delad läsupplevelse är så mycket starkare. Därför läser jag gärna pocketböcker, eftersom de är lätt att ge ifrån sig när man är klar med dem. Nu har en ipad och har upptäckt att jag inte behöver välja en bok att ta med mig på tåget, utan har tillgång till ett helt bibliotek. Inbundna böcker är roligare att ge bort i present, men jag köper aldrig inbundet till mig själv om det finns i pocket.

Vad är ditt favoritfika?
Precis som Pernilla i min novell “Experimentet” tycker jag bäst om kladdkaka gjord på riktigt mörk, nästan bitter, choklad med vispgrädde. Jag har gjort det till en sport att hitta den perfekta kladdkakan. Alltid med svart kaffe till.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar , filosoferar och löser världsproblem. I mitten av mars ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Över en vårfika” där 26 författare delar med sig av berättelser om saker vi inte pratar om. Cecilie Östby medverkar med novellen ”Experimentet”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.