Författare berättarÖver en sommarfika

Över en sommarfika med Sarah Larsson

Berätta kort om dig själv
Jag heter Sarah, är 26 år och kommer från Eskilstuna. Jag har alltid haft en förkärlek för ord och började redan som nioåring fylla skrivböckerna med berättelser. Idag har den kärleken lett mig genom ett flertal skrivarkurser, både sommarkurser och en ettårig skrivarlinje, en ordentlig släng av skrivkramp och nu senast en återupptagen jakt på drömmen om att få dela mina berättelser. Idag studerar jag Informationsdesign med inriktning textdesign på Mälardalens högskola i Eskilstuna, men det skönlitterära skrivandet är fortfarande det jag brinner mest för.

Hur fick du idén till din novell?
Jag tror att meningen med livet är att leva det, även om det gör ont eller tar emot eller inte går som man har tänkt sig. Jag tror att det är det som gör att vi lär oss, att vi inser vad som är viktigt och vad vi har att förlora. Jag tror att livet handlar om mer än att bara överleva, att det handlar om att våga och chansa även när man är rädd och att det går att ta sig tillbaka även om man tappar bort sig. Jag tror att livet handlar om att tillåta sig själv att göra fel, att vara arg och besviken och ledsen, men också att vara glad och lycklig oavsett hur mycket man bär på. Idén till min novell bottnade i just detta och mina karaktärer har båda saker att bearbeta, den ena förlusten av en förälder och den andra att lära sig leva igen efter ett självmordsförsök. Novellen handlar om att inse att livet är värt att leva trots att det gör ont, att det är okej att vara arg, ledsen och rädd, men att livet också är kort och att vi inte har obegränsat med tid.

Är det viktigt att läsa böcker?
Jag tycker att det är väldigt viktigt att läsa böcker eftersom böcker kan ge så oerhört mycket.
För mig har de alltid varit en källa till fantastiska historier och andra världar, men de kan också ge oss kunskap och nya perspektiv. Oavsett om böcker är verklighetsbaserade eller påhittade känner jag mig alltid så mycket rikare efteråt. Att läsa kan ge nya insikter och en större förståelse för andra, men också en större förståelse för sig själv. Att läsa är att lära men också ett sätt att hålla fantasin och berättelser vid liv.

Pocket, inbunden, e-bok eller eller ljudbok?
Jag föredrar inbunden eller pocket. Jag vill kunna känna boken i mina händer när jag läser. För mig blir upplevelsen en helt annan om jag läser på skärm eller lyssnar och det tar bort en del av magin.

Berätta om ditt bästa fikaminne
För mig är det svårt att bara välja ett minne för jag har så oerhört många. Till favoriterna hör nog utlandsresorna ändå, att sitta på kaféer på grekiska öar med en strand precis nedanför eller i storstäder med en puls som aldrig saktar ned.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar, filosoferar och löser världsproblem. I mitten av juni ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Över en sommarfika” där 27 författare delar med sig av berättelser om livets mening. Sarah Larsson medverkar med novellen ”Småstad”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.