Författare berättarÖver en sommarfika

Över en sommarfika med Jan Björkman

Berätta kort om dig själv
Jag är en Täbybo som alltid har en eller flera historier som surrar i bakhuvudet. För att få lite lugn och ro brukar jag ibland sätta dem på pränt. Skrivandet och ger också välkomna möjligheter att ta ut svängarna på ett helt annat sätt än vad som är möjligt i mitt vardagsarbete som järnvägsbyråkrat.

Hur fick du idén till din novell?
Det slog mig att temat ”Meningen med livet” utgår från att vi alla anser att livet måste ha en mening. Jag ville visa att livet kan upplevas som meningsfullt även för den som tror att livet saknar mening. Det finns flera sätt att betrakta tillvaron och förhålla sig till livet och du kan vara harmonisk i alla förhållningssätt, till och med i dem där livet som sådant kan betraktas som meningslöst. Det finns således många svar på frågan om meningen med livet och alla är rätt.

 

Vad betyder skrivandet för dig?
Skrivandet är en ventil för att fördela arbetet mellan båda hjärnhalvorna – båda behöver stimulans. På jobbet är den rationella logiska delen verksam, på fritiden får den kreativa och känslomässiga halvan desto mer spelrum. Jag kan fortfarande bli förvånad när jag skriver, på pappret kan stå saker som jag inte ens visst att jag hade tänkt.

Vilken är din senast lästa bok?
“Enkel biljett till nattens ände” av Johan Frick.

Berätta om ditt bästa fikaminne
Det kommer alltid att förbli när jag som barn satt i en bivack tillsammans med min bror och mina föräldrar på Åreskutans baksida och drack varm choklad framför en liten lägereld. Jag kan ännu känna doftblandningen av rök, apelsin, mjölkchoklad, fruset björkris och svedd varmkorv.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar, filosoferar och löser världsproblem. I mitten av juni ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Över en sommarfika” där 27 författare delar med sig av berättelser om livets mening. Jan Björkman medverkar med novellen ”Molophilus”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.