Författare berättar

Över en sommarfika med Johanna Glembo

Berätta kort om dig själv
Jag är uppvuxen i Örebro och flyttade till Göteborg för att plugga på Chalmers. Där fann jag kärleken och så småningom fick vi tre barn tillsammans. Är utbildad civilingenjör inom IT för att jag trodde på myten att man måste ha ett riktigt jobb och att det inte räcker att vara författare. Idag är jag glad över mina kunskaper och ser tekniken som ett verktyg för att skapa lösningar på enorma problem. Jag sitter inne på en hel del insikter som jag inte vet var jag ska göra av, så om någon vill ägna sitt liv åt att förändra världen till det bättre med hjälp av teknik är jag antagligen rätt person att prata med. Däremot har jag lärt mig att välja den typen av konversation med försiktighet, så det är inget jag drar upp på ett mingel direkt.

Hur fick du idén till den här novellen?
Strax innan jul ringde pappa och sa att han var allvarligt hjärtsjuk, att han skulle opereras inom kort och att det inte var säkert att han skulle överleva. Samtalet var över på ett par minuter. Jag insåg att min sorgebearbetning av honom pågått i årtionden och dröjde kvar vid den tanken. Resultatet blev novellen om min frånvarande, excentriske far och hur det har känts att vara hans dotter. Alla minnen i Fönstertittaren är beskrivna precis på det sätt som de existerar inom mig. Texten var färdigskriven innan han opererades. Han överlevde och mådde mycket bättre efteråt. En stor utmaning med novellen var konsten att få till en harmonisk helhet mellan verkligheten och den metaforiska ramberättelsen, en restaurang som serverar minnen. Jag vill förmedla att livet varken är enklare eller svårare än vi gör det och att vi till stor del kan välja vårt fokus.

Vad betyder skrivande för dig?
Oerhört mycket. Jag visste så tidigt att jag skulle bli författare att det på ett sätt har varit en självklar del av mig hela mitt liv, men en olycka gjorde att jag hade svårt att ens klara av att hålla i en bok, än mindre skriva en egen. Nu har uppförsbacken planat ut och jag lever äntligen som den jag är. Vid det här laget finns det många berättelser som trängs om att komma ut. Mer erfarna författare delar gärna med sig av rådet att ta det lugnt, men det är ett av få råd som jag väljer att bortse från. Jag har tagit det ofrivilligt lugnt i åratal. Nu vill jag skriva helhjärtat och mycket om allt det jag gått och tänkt på. Här finns material till minst en bok i varje genre.

Är det viktigt att läsa böcker?
Absolut. Ju mer en människa eller en befolkning läser desto bättre skydd har de mot att låta sig styras av fel slags ledare. Trump hade exempelvis aldrig kommit till makten om amerikanska folket haft för vana att läsa böcker. Cirka nittio miljoner amerikaner är helt eller delvis analfabeter. En både skrämmande och relevant siffra för oss, eftersom vi i Sverige tar efter så mycket av amerikansk kultur. Jag hoppas att vi lyckas stoppa utvecklingen på hemmaplan genom att läsa mer. I böcker finns så mycket visdom och erfarenheter att hämta och det sker ofta utan att vi ens tänker på det. Om barn inte längre får höra sagor riskerar mycket av det som vuxna anser självklart att gå förlorat, eftersom vi sällan lägger tid på att förklara det vi själva tycker är självklart. Det gör mänskligheten sårbar och ökar risken för konflikt och krig. För att vi ska nå nya höjder och lära sig att arbeta tillsammans krävs det att så många som möjligt läser och tänker vidare. Jag är involverad i ett internationellt projekt för att lära barn i utsatta områden att läsa och ser det som en insats för framtida fred och välstånd.

Vad är ditt favoritfika?
Förvånande nog var det här frågan jag behövde tänka längst på innan jag kom på ett svar. Det finns ju så mycket gott: Nybakta kanelbullar som fortfarande är varma och smälter i munnen, mammas mjuka pepparkaka på luciamorgonen, blåbärspaj på nyplockade bär med vaniljsås, våffla på Liseberg när det börjat skymma, morgonens första klunk mörkrostat kaffe med en liten bit choklad till eller en tunnbrödsrulle med ost och varm choklad i termos på en mossbeklädd kulle i skogen. Det är favoriten.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar, filosoferar och löser världsproblem. I mitten av juni ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Över en sommarfika” där 27 författare delar med sig av berättelser om livets mening. Johanna Glembo medverkar med novellen ”Fönstertittaren”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.