Författare berättar

Över en sommarfika med Catarina Ceder

Berätta kort om dig själv
Jag är en mångsysslare (multientreprenör om man så vill) som älskar ord! Jag njuter av nya projekt och av att utveckla vilken syssla som helst till något bättre. Mötet med människan är centralt och ger mig ständigt nya infallsvinklar. På ett mer konkret plan är jag uppvuxen och bosatt i Enköping, där jag bland annat är verksam som advokat.

Hur fick du idén till din novell?
Frågan om vad som är meningen med livet är gigantisk, så för att bli hanterbar i novellformat måste den skalas ned till något mindre och mer konkret. När förlaget släppte temat för ”över en sommarfika” hade jag just avslutat ett mål där en klient sedan många år lyckats vända en destruktiv situation till något meningsfullt. I den stunden kändes det befriande att kunna beskriva hur bra det kan gå, för någon som samhället dömt ut som helt misslyckad. En mening med livet måste ju vara att ge livet en mening.

Vilken bok önskar du att du hade skrivit?
Jag läser just Karin Boyes Kallocain – åh, vilket språk! Sånt imponerar på mig, den skulle jag önska att jag hade förmåga att ha skapat.

Hur peppar du dig själv när du tvivlar på din egen berättelse?
Kan man svara att jag inte tvivlar? Jag vet att berättelsen finns där, och att den är bra – sen är det upp till mig att hitta orden för att förmedla den, och det kan vara lite knepigare. Den största utmaningen är att avsätta tillräckligt med tid, så det blir gjort.

Vad är det vanligaste folk säger när du berättar att du är författare?
”Hur hinner du med allt?” är en stående kommentar. Jag brukar svara att jag inte ser på tv, då hinner man rätt mycket.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar, filosoferar och löser världsproblem. I mitten av juni ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Över en sommarfika” där 27 författare delar med sig av berättelser om livets mening. Catarina Ceder medverkar med novellen ”Rockys café”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.