Författare berättarÖver en fika i Svea RikeSenaste

Över en fika med Annika Melin

Berätta kort om dig själv
Jag föddes 1964 i Lund där jag fortfarande bor efter några år på andra ställen, bl a Toscana. I mitt arbete som webbprojektledare på en byrå skriver jag mycket men det är inte kreativt på samma sätt som när jag tidigare skrev tidningsreportage. Jag tror det är en av anledningarna till att jag började skriva skönlitterärt för fem år sedan. Att dansa argentinsk tango är mitt största fritidsintresse och den passion och känsla som jag upplever i dansen ger mig inspiration i mitt skrivande. I dansen såväl som skrivandet kommer jag in i flöde där tid och rum försvinner.

Hur fick du idén till din novell?
Temat var sådant som skrämmer oss och novellen skrev sig själv, rad för rad, egentligen utan att jag först tänkte på en specifik idé. Jag ville skriva om rädslan att inte kunna klara sig själv som sedan förvandlas till rädslan för vad som kan ske om man inte övervinner den rädslan. Jag har själv varit i en situation där jag på grund av fysiskt funktionshinder blev beroende av min omgivning och jag tog utgångspunkt i den förtryckande känslan.

Hur sorterar du din bokhylla?
Min bokhylla innehåller mest faktaböcker och de står samlade på respektive ämne, t ex textilt hantverk, språk och kommunikation, dans, motorcyklar, keltisk mytologi. Men det är en bra idé att sortera de skönlitterära böckerna alfabetiskt, jag ska göra det.

Vilken är din mest heliga plats?
När jag sitter i sadeln på min veteranmotorcykel, på en slingrig 70-väg i naturen, med vinden i ansiktet och känner alla dofter, då är jag i direkt kontakt med universums heliga kraft.

Vad är du mest rädd för?
Min största fasa är när barn försvinner spårlöst. Därför har jag svårt att se filmer där sådant händer eftersom jag kan ha mardrömmar lång tid efter.

Vem fikar du helst med?
Picknick i naturen, att bre ut filten i en solig glänta i en skånsk lövskog med vitsippor och ängsblommor, är den ljuvligaste fika jag kan tänka mig i sällskap med min älskade.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar, filosoferar och löser världsproblem. I början av december ger Ariton Förlag ut ”Över en fika i Svea Rike”, en novellantologi där 35 författare delar med sig av berättelser om sådant som skrämmer oss. Annika Melin medverkar med novellen ”Sin far upp i dagen”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.