Författare berättar

Över en vårfika med Eva Ullerud

Foto: Sven-Erik Svensson

Berätta kort om dig själv
Jag heter Eva Ullerud och bor i Skåne med make och katter. Jag började skriva skönlitterärt 2011 och sedan dess har det blivit två deckare, en rysare, fyra barnböcker samt deltagande i tolv novellsamlingar och en diktsamling. Just nu skriver jag på en verklighetsbaserad roman om två norska pojkar under andra världskriget. Det är min svärfars berättelse, han deltog som barn i motståndsrörelsen och tvingades fly till Sverige. Jag skriver om skrivande och tipsar om novelltävlingar på skrivarlyan.ullerud.nu.


Hur fick du idén till din novell

Idén kom under en utflykt till Sofiero förra våren. Mina texter föds ofta ur ”tänk om …”. I augusti gifte sig min dotter. Jag fick, till skillnad från novellens mamma, vara med på bröllopet. Men tänk om …

Är det viktigt att läsa böcker?
För att ta del av varandras världar och upplevelser, för att koppla av och – inte minst – för att vidareutveckla sitt eget skrivande. I andras texter kan man spegla sina egna, se deras styrkor och svagheter, på samma sätt som vi människor skapar en bild av oss själva genom att uppleva andra människor.

Pocket, inbunden eller e-bok?
Oftast pocket, lätt att ta med och inte så dyrt. Ibland inbunden.  Nästan aldrig e-bok, för jag vill kunna hålla i min bok och ställa den i en fysisk bokhylla, men när jag behöver information snabbt har det hänt att jag både köpt och lånat e-böcker. Det har också hänt att mina texter kommit ut i e-böcker.

Vad är ditt favoritfika
Kaffe med mjölk och en semla.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar, filosoferar och löser världsproblem. I mitten av mars ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Över en vårfika” där 26 författare delar med sig av berättelser om saker vi inte pratar om. Eva Ullerud medverkar med novellen ”En salt räksmörgås med citron”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

One thought on “Över en vårfika med Eva Ullerud

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.